lauantai 15. lokakuuta 2016

Odottelua...

9.10. 

Majataloon  tuli asukkaita Englannista, eläkkeellä oleva pariskunta, naisen sisar ja miehen äiti, joka on syntynyt Malawissa. Mies on aikoinaan asunut eri puolilla Malawia, etelässä ja pohjoisessa, ajautunut sitten Englantiin. Syvästi islamin uskossa kiinni, rukoukset viisi kertaa päivässä. Eilisillan kuuntelin miehen ja majatalon isännän keskustelua uskonnoista, lähtökohtana se, että Englannissa ihmiset sanovat Jeesuksen olevan Jumala, ja toisaalta se, että Intiassa on ihmisillä 95000 eri jumalaa, lehmät, puut, … Heitä pitäisi kuulemma opettaa, englantilaisen mielestä, eihän sellainen ihminen, joka palvoo puuta, voi päästä taivaaseen… eikä Jeesus ole Jumala ja Muhammed oli viimeinen profeetta. Majatalon isäntä, ortodoksi, yritti kääntää puhetta siihen, että miksi ihmisten pitää olla erimielisiä, sotia keskenään, vaikka kaikki loppujen lopuksi uskovat samaan Jumalaan. 

Kävin välillä syömässä päivällisen. Palattuani keskustelu pyöri edelleen samassa silmukassa, eikä siitä päästy ulos, englantilaisella aina samat kommentit…jotenkin säälittävää. Tuli mieleen koraanikouluista näkemäni filmit, yksitoikkoisen yksinkertaista yhden ylistystä. Viimeistään siinä vaiheessa asiat meni hieman satujen puolelle, kun hän alkoi selittää, että Neil Armstrong sanoi hänen tietojensa mukaan kuuhun laskeuduttuaan ”Kummallista, kuu näyttää siltä kuin se olisi joskus haljennut kahteen osaan ja taas palannut yhteen. Vielä kummallisempaa: tänne kuuluu maasta jatkuva islaminuskoisten rukousten pauhu”. Tuo halkeaminen on kuulemma Koraanin mukaan tapahtunut, kun Muhammed oli joutunut todistamaan jollekin maaliselle kuninkaalle  että hän on profeetta, jolla on suora yhteys Jumalaan. Hän oli rukoillut ja sen jälkeen sormilla vetämällä halkaissut kuun kahteen osaan. Hieno iltasatu. 

Aamuteelle olen saanut lisää seuraa. Muutama päivä sitten tuli esiin yksi, noin kymmenen senttiä pitkä lisko, selvästi uteliaana seurasi teenjuontia. Eilen sen seurassa oli toinen samankokoinen, tänä aamuna tuli ensimmäisenä esiin noin viisisenttinen, selvästi poikanen, paljon varovaisempi kuin isommat, parvekkeen kaiteen takaa pilkistää vain etujalan kynnet ja toinen silmä. Yksi kärpästä isompi surisija, ilmeisesti mettä etsimässä, pysähtyy paikoilleen ilmaan tuohon metrin päähän, siirtyy vähän, on pahus niin nopea liikkeissään, että en saa kameralla siepattua kuvaa, koska täytyy käyttää tarkkuuden käsisäätöä, automaatti ei löydä noin pientä otusta. No, kyllä se vielä onnistuu, kärsivällisyyttä… 
11.10. 

Yhteydet taas totaalisesti poikki, eli tukiasema on alueella, jossa ei ole sähköä. Sain kuitenkin eilen iloisen uutisen: aurinkovoimaa käyttäviä valaisimia saadaan vihdoinkin liikkeelle. Asian kiemurat: Pirkon Goloradossa asuvan tyttären mies tuntee Malawissa jonkun, joka voi niitä tänne toimittaa. Niissähän on se ongelma, että lentoyhtiöt eivät mielellään ota niitä kuljetettaviksi, koska niissä on melko isot litium-ioniakut. 

Olemme projektissa nyt törmänneet Afrikkalaiseen tapaan toimia. Kaikkea sekaisin; politiikkaa, liikesuhteita, omanvoitonpyyntiä, kilven kiillotustarpeita, kaikkea mahdollista joka valitettavasti hidastaa toimintaa. Tontille ei voi mennä töihin ennen kuin sopimukset paikallisten kyläpäälliköiden, kuntatason ja valtionhallinnon kesken on pantu paperille.  

Tuo näkyy myös päiväkirjan tyhjinä sivuina. Ei minun kannata mennä kylään, olemaan tyhjän panttina, selittämässä miksi mitään ei voida tehdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti