sunnuntai 9. lokakuuta 2016


Elämä on mahdollista ilman televisiota, tutustumisvierailu koulutyömaalla...

5.10. 

Aurinko nousi kello 5:25, ulkona lämpöä +10, luvataankin vain parikymmentä keskipäivällä, ohut villapaita ei ole yhtään liikaa, tuuli on tyyntynyt roimasti. Puut ovat menettäneet oksiaan, katkenneina ja murtuneina. 

Tiedossa patikkaretki kaupunkiin, juttutuokio Georgen kanssa. Puhelimet eilen mykkinä, linkit alhaalla, nyt näyttävät jotenkuten pelaavan, liekö puita kaatunut sähkölinjoille. 

Lähes täydellinen vieroituskuuri televisiosta viimeisen kuukauden aikana. Kuva tulee satelliitin kautta, mutta ääni tuodaan varmaan kirjekyyhkyillä, perille tulee joskus jopa kokonainen lause, yleensä vain joka kolmas – viides sana, nekin rätinän repiminä. Pari kertaa viikossa on uutisia tullut seurattua. 
Netistä on tullut entistä tärkeämpi, siinä vain on samat ongelmat kuin puhelinliikenteessä, koska kaikki kulkee gsm- linkkien kautta. Kun linkit ovat kunnossa, Whatsup-puhelu kulkee yllättävän hyvin. 

Yhdessä asiassa Suomi on täältä katsoen takapajula, oikeastaan yllättävässä. Maaseudulla kun ei ole pankeilla konttoreita, niin täällä maksetaan puhelimella! Siihen ladataan piheaikaa ja siirretään puhelinliittymän avulla myyjän puhelimen saldoksi. Myyjä näkee asiakkaan puhelimeen tulevasta tekstiviestistä, että raha siirtyi ja omastaan, että se tuli perille. Siirto tapahtuu koodin avulla, näppäillään esimerkiksi *139*vastaanottajanpuhelinnumero# -ok, ja sinne meni. Puhelinyhtiö tietenkin ottaa tuosta siirrosta jotain, mutta periaatteella ”pienistä puroista syntyy suuri virta”. Otan tuon palvelun itsekin käyttöön, onhan se suunnattomasti turvallisempaa kuin kannella tuhatlappusia selkärepussa, täällä kun esimerkiksi satasella saa kolme porkkanaa… 

8.10. 

”Long time u see”… Vierailimme eilen arkkitehtimme Gracen kanssa hänen valvonnassa olevalla koulunrakennustyömaalla. Yksityinen koulu, toimii tällä hetkellä vuokratiloissa, rakennuttaa nyt omia tiloja. Kymmenkunta luokkatilaa, koripallokenttä, monta koulun toimintaan liittyvää tilaa. Sielläkin on käytetty betonitiiliä. Grace tuumasi nähtyään tiiliä kuivumassa, että ei hyvä. Tiilet pitäisi hänen mielestään yhden yön kuivumisen jälkeen upottaa veteen seitsemäksi päiväksi, silloin tiilestä tulisi kestävä. Tuo täytyi pistää korvan taakse. 

Työmaalla oli paljon väkeä, miehiä ja naisia, lapsiakin, kokonaiset perheet samalla työmaalla. Työnjohtaja kertoi ammattimiesten, esimerkiksi muurarien, rapparien, putkimiesten, saavan korkeampaa palkkaa kuin ”hanttihommissa” olevien…tuosta asiasta tulee vielä Muonassa kovat keskustelut: miten saada työstä maksettavaa palkkaa jakautumaan tasaisemmin koko kylälle, ettei raha menisi yksille ja samoille. 
Koululla tulee käyttöön vesivessat, noiden tuotokset menevät noin parinkymmenen kuution vetoiseen septitankkiin, vesi siirtyy seuraavaan tankkiin, viimeisenä lenkkinä on monen kuution kivipesä, josta nesteet suodatetaan maaperän kautta. Gracen kanssa juteltiin suomalaisten maatilojen rantojensuojelusta, jossa järvikaisla toimii viimeisenä suodattimena. Grace kertoi bambulla olevan samoja ominaisuuksia, eli sitä kasvamaan suodinalueelle. 

Koulun ympärillä on useita, jopa kymmeniä keskeneräisiä taloja. Todella suuria taloja, useita satoja neliöitä. Taloja, joissa rahat ovat riittäneet vain perustukseen, isoon perustukseen, toisissa päästy metrin – kahden korkeudelle, osasta puuttuu katto, joistakin ikkunat, ovet, sisustus. 

”Mikä näihin ihmisiin on mennyt? Ei noita tiloja tarvita suuren perheen takia, useimmissa korkeintaan kolme lasta, ei suurperheitä. Mihin ihmeeseen ihmiset tarvitsevat tuollaisia hotelleja?” , Grace kommentoi. Kävimme yhtä keskeneräistä katsomassa: pieniä kopperoita, metrin levyinen terassi, doorilaisin pylväin… kartta ja kompassi täytyy olla vakiovarusteena. Yksi asia oli ratkaistu kätevästi: taloa vartioi köyhä perhe, jolle isäntä oli antanut luvan asua yhtä huonetta, vuokran maksuksi talo oli turvassa varkailta. 

Eilen saimme, vaihteeksi, hyviä uutisia: kuudesta laboratorioon viedystä soranäytteestä kaksi oli kelvollista betonitiilien tekoon. Nyt vain siirtämään hiekka turvaan sadekaudella tulvivasta joesta. Sen jälkeen työt käyntiin, tekemään tiiliä, ensimmäiset menevät varmasti kokeiluun, parhaista tulee vierasmajan tiiliä. 

Martti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti