keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Pirkon 3. kirje Malawista, matka Nsanjen maakuntaan. Koulu. Kylässä




Tässä Pirkon 3. kirje Malawista. Kuvat ovat ensiksi ja sitten Pirkon kirje. Kuvia tontista ja rakennuspaikasta ei tähän voitu vielä laittaa teknisten ongelmien vuoksi.












Pirkon kirje 3. Malawista, matka Nsanjen maakuntaan ja maaseutukyliin. Koulu. Kylässä.

Lähdimme matkaan keskiviikkona aikaisin aamulla 16.9. 2015. Ajoimme ensimmäiseksi Blantyreen. Ajomatka reilut 3 tuntia afrikkalaisen maiseman halki, jonka tunnistan kirjojen kuvituksista entuudestaan. Kumpuilevia kukkuloita, vuoria, tie kipuaa spagettimaisesti korkealle rinteitä pitkin ja sitten alas, alhaalla tasankoa, puita harvalleen siellä täällä, osa lehdettömiä, majoja ja taloja hajaantuneina tai rykelmässä ja sitten taas kiemurramme tietä ylös ja alas. Matkan varrella on isompia paikkoja, joissa on toripäivä. Yritämme pysähtyä ostamaan joitain vihanneksia, siitä ei tule mitään, auton ympärille ryntää niin hirveästi ihmisiä, että Regina ajaa pois.

Blantyren kaupunki on kukkuloiden rinteillä, leveitä katuja reunustavat mahtavat Jakarandapuut, nyt violetin sinisessä kukka- loistossaan. Blantyre muistuttaa todella brittiläistä viktoriaanista kaupunkia, Lilongwe on afrikkalaisempi, jos niin voi sanoa. Meidän oli hoidettava liikennevirastossa Reginan auton rekisteröinti-asioita. Siispä sinne. Ohoh. Odotimme lähes neljä tuntia milloin milläkin luukulla ja kuljimme edestakaisin kahden toimiston väliä. Kaksi miesvirkailijaa lähetti toinen toisensa luo. Reginankin kärsivällisyys alkoi olla koetuksella. Oli kuumin päivä tähän asti + 37 C , koko toimisto täynnä asiakkaita, kaikilla heilläkään eivät asiat edenneet. Minäkin sanoin klo 16 aikaan, että heippa ja nostin kassini ja olin lähdössä pois, toivoen, että Regina seuraa perästä, kun virkailija huutaa, että odottakaa nyt hetki!!! Odotimme ihan turhaan, asiat eivät selvinneet, hukka reissu. Olimme pahasti myöhässä aikataulustamme, meidän piti olla Reginan ystävien luona yli 100 km päässä valoisaan aikaan, pimeä tulee täällä yhtäkkiä kuuden aikaan. Ostimme isot pullot vettä ja matkaan. Kun olimme Nchalossa, missä Reginan ystävä asuu, Regina saikin päähänsä, kun näki Villieläinpuiston mainoksen, että käydäänpä katsomassa, onko se lähellä, kun huomenna on tarkoitus käydä siellä menomatkalla Nsanjeen.

Hän lähtee ajamaan. Pimeä on jo tulossa 10 minuutissa ja tämä nainen kääntyy sivutielle. Yhtäkkiä tien toisen puolen täyttävät mahtavan korkeat hiekkakasat, yli auton korkuiset! Hän ajaa tien vapaata reunaa. Hei, nyt auton valot ilmaantuvat pimeydestä, auto on tulossa vastaan! Missä nyt ohitat tällä tiellä? Onneksi huomasin vähän aikaa sitten pienen syvennyksen meidän puolella. Sanon, peruuta sinne, enkä peruuta, toinen vastaa. No, pakkohan sinun on, kun kuorma.-auton nokka on jo melkein kiinni meidän autossa. Regina alkaa peruuttaa ja onnistuu siinä tosi hyvin. Pääsemme jatkamaan matkaa. Tulee toinen auto vastaan! Regina ei halua enää peruuttaa, avaa ikkunan ja huutaa kuskille, en peruuta enää, minä jo peruutin! Voi itku! Regina viittoilee kuskille, joka on onneksi nuorempi mies, että peruuta sinä tuonne, niin me pääsemme ohi. (Meillä on kokemusta mieskuskien törkeydestä).No, tämä kuski peruuttaa, onneksi. Toivon hengessäni, että nämä hiekkakasat joskus loppuvat eikä autoja tule enää vastaan. Ne loppuvat, alkavat uudestaan ja loppuvat, joku mopo ja pyörämies tulee vielä vastaan, mutta ne ovat helpommin ohitettavia. Ajamme n. 15 km ‘pesulautatietä’, kunnes tärinään ja sen ääneen melkein jo tottuu ja näemme valoja pimeässä, niiden pitäisi olla Majete Wildlife Parkin majoituspaikan valot. Kysyn Reginalta, tietääkö hän, missä olemme? Ei tiedä. Jukupätkä, keskellä ei mitään, villieläinpuistossa ja portit majoituskeskukseen ovat menneet kiinni klo 18.00, kun Regina soittaa sinne. Auton valot näkyvät. Auto pysähtyy ja sieltä tulee isohko mies. Hän kysyy, mikä on tapahtunut, Regina selittää. No, ei auta muu kuin kääntyä takaisin samaa tärinätietä ja takaisin ihmisten pariin. Nyt ei tule yhtään autoa vastaan sorakasojen osuudella!

Ajamme majapaikkaamme ystävien luo ja he vievät meidät syömään – Golf Klubille! Tämä paikka on Malawin suurin sokeritehdas. Opin tuntemaan maan sokeritehtaat! Valtava maa-alue sokeriruokoa ympärillä – 14 000 ha! Kysyin, mikä on minimipalkka Malawissa, johtaja sanoi, että yksi dollari per päivä. He maksavat vähintään kaksi dollaria. Taas tulee vastaan tämä kouluttamaton työvoimareservi ja yhteiskunnalliset kysymykset….

Matka jatkuu seuraavana aamuna kohti Fatimaa, Reginan kotikaupunkia. Viimeiset 100 km ovat erittäin kuoppaista ja välillä kivistä, penkereistä tietä, tyhjien joenuomien ja virtaavien vesien ylittämisiä, auto saa pohjakosketuksia ja pelti paukkuu niin, että autoakin käy sääliksi.

Pääsemme kuitenkin lopulta perille Reginan vanhempien kotiin. Varsinkin äitiä on jännittänyt minun tulo, olen varmaan ensimmäinen valkoinen vieras tässä talossa. Vähitellen jännitys laukeaa, kun syönkin ihan samaa ruokaa kuin hekin ja nukun ihan mielelläni heidän kodissaan enkä missään majatalossa!!! Äiti oli alunperin sanonut, eihän meille voi…..kun meillä on niin vaatimatonta….

Koulu.

Iltapäivällä sitten se kaikkein tärkein hetki yhdistyksen asioissa lähestyy, kylänjohtajien tapaaminen. Ajamme keskelle kylää, kylänjohtajan talon viereen. Näen, että tuoleja on aseteltu ympyrään ison puun alle. Kaksi parhainta tuolia keskellä toista puoliympyrää ovat Reginalle ja minulle. Nyt minua tosiaan alkaa jännittää, en tunne heidän kulttuuriaan ja tapojaan. Orpo, epävarma olo. Regina niiaa päälliköille, minä tervehdin kumartamalla päätäni ja sanon sitten käsipäivää.

Istumme ja jäämme odottamaan, pari kylänjohtajaa puuttuu vielä. Minä mietin, miten saan sanotuksi tärkeimmät asiat yleisen ja yhtäläisen koulutuksen järjestämisen tärkeydestä. Sen roolista kansakunnan kehityksessä. Silti, en voi tietää, miten he tulkitsevat, mitä aion sanoa, saanko heidät vakuuttuneiksi meidän yhdistyksen toiminnasta ja tarkoituksesta, miksi olemme tällaiseen toimintaan lähteneet. Saanko heidät vakuuttumaan ja antamaan maata käyttöömme koulua varten?

Pääsemme aloittamaan. Ensin paikallinen aluevirkailija pitää rukouksen ja sitten paikallinen kehitysviranomainen esittelee osallistujat. Sitten on meidän vuoro. Regina alkaa puhua, hän kertoo 30 vuoden ystävyydestämme, vuodesta 1985 Yorkissa, kun tutustuimme. Mitä olen tehnyt hänen ja hänen perheesä hyväksi ja miksi olen heidän perheen ‘Aunty’ (täti), mitä en silloin alkuaikoina ymmärtänyt itsekään omasta kulttuuristani katsoen. Hän kertoo minusta ja lapsistani… Sitten on minun vuoro. Kerron Suomesta, joka vielä1930-luvulla oli köyhä maa, jonka koululaitos alkoi kehittyä ja kuinka vanhempani eivät voineet käydä pitkään koulua, kuinka isä Karjalassa oli 4 viikkoa kiertokoulussa ja kuinka äiti Savossa syrjäseudulla pystyi käymään koulua vain neljä vuotta. Ja kuinka minä ja minun sukupolveni sai mahdollisuuden koulunkäyntiin ja opiskeluun. Miten Suomi on nostanut itsensä koulutuksen kautta hyvinvointivaltioksi. He kuuntelivat tarkkaan, kun Regina käänsi puhettani. Meidän yhdistys on syntynyt tästä taustasta ja halusta antaa mahdollisuus ilmaiseen kouluun ja kouluruokaan niille, joilla ei muuten ole siihen mahdollisuutta.
Kyläpäälliköt johtajansa kanssa keskustelevat ja sanovat päättävänsä huomiseen mennessä koulusta ja sen paikasta.
Kokous loppuu rukoukseen ja kättelyihin. Lähdemme takaisin Reginan vanhempien luo.

Vielä yksi yö ja sitten tiedämme, saammeko rakentaa koulun ja mihin se tulee.



Ote päiväkirjamerkinnöistäni.
18.9.2015. Fatima, Muona, Chitseko Group Village, Nsanje.
“Vihdoinkin tämä kaikki tulee todeksi. Tänään saimme tietää päällikköjen päätöksen, meidän koululle annetaan käyttöön maa-alue kahden kylän väliseltä alueelta. Lisäksi siinä ihan vieressä on tulvien johdosta alueelle syntynyttä uusasutusta. Se oli jotain aivan uskomatonta. Neljä kylänjohtajaa/kyläpäällikköä oli paikalla ’ylikyläpäällikön, 19 kylän yhteisen kyläpäällikön kanssa. Lähdettiin kaikki Reginan autolla kylätietä eteenpäin kunnes tulimme tulvatuho-alueelle. Käännyimme uudelle tielle, tulimme kylään, ajoimme kylän halki talojen nurkkia hipoen (täällä voi ajaa siitä, mistä autolla pääsee eteenpäin), sitten ylös jyrkkää mäkeä. Olin kauhuissani, tästäkö pitää ajaa! Auto jäi kiinni kiviin puolimäkeen, renkaat löivät tyhjää ja siinä istuimme. Ihailen Reginan hermoja ja ajotaitoa, siinä hän istui rauhallisena! Minä yritin myös näyttää ihan normaalilta! Pari miestä nousi autosta ja lähti viittoilemaan, miten kannattaa jatkaa. Auto peruutettiin alas ja uusi yritys kauempaa, mutkan kautta ylös – se onnistui paukkuen – ja niin olimme tulevan koulumme paikalla! Ihmeellistä ja liikuttavaa. Katson ympärilleni ja kävelen muiden perässä, kun he katsovat ja näyttävät, mistä rajat kulkevat. Tämä on siis totta! Kiitollisuus.

Saimme maa-alueen käyttöömme ja nimiimme koulun rakentamista varten. Se on ylänköä, lähes puutonta maastoa, kolme kukkulaa hallitsee maisemaa. Kuivuneen joen uoma alhaalla laaksossa. Kylät kummallakin puolella laaksoa. Keskeinen paikka koululle. Porakaivo on alhaalla laaksossa, mutta päälliköt sanovat, että se on riittämätön, 184 perhettä käyttää sen vettä kaikkiin tarpeisiinsa. Minulle vakuutetaan, että tulvat eivät koskaan nouse tänne asti. Totta, tämä on niin korkealla. (Tammikuun tulvat veivät mukanaan kaksi koulua alueelta).

Kylässä

Elämä afrikkalaisessa maalaiskylässä sujuu arkisissa askareissa, laitetaan ruokaa, syödään, pestään astioita ja vaatteita, siivotaan. Jutellaan niitä näitä. En ymmärrä heidän omaa kieltään shonaa, mutta Regina kääntää välillä. Illalla juuri ruoanlaittoaikaan on tämän päivän sähkökatkos ja talon emäntä keittää ruokaa kolmella eri nuotiolla. Istumme pimeässä tulien ympärillä, on tosi afrikkalainen hetki minulle, Linnunrata suoraan yläpuolella, kuun sirppi vaakatasossa taivaanrannassa.

Saan syodä riisiä omalta pellolta! Vau! Se on uusi kokemus. Talossa on lehmiä, vuohia, kanoja. Maissia, kassavaa, maapähkinöitä kasvaa omalla maalla. Pihalla on kaksi perinteistä ruohokattoista majaa, joissa voi oleskella viileässä, pois paahtavasta auringosta. Illalla tosiaan jutellaan pimeässä nuotion loisteessa. Ihmisiä, perheenjäseniä ja naapureita tulee tervehtimään. Päivällä tulee lapsia katsomaan valkoista vierasta, he vilkuttavat turvallisen etäisyyden päästä!

Käymme paikallisessa valtion alakoulussa jakamassa tuomani Kajaanin Suomalaisen Kirjakaupan lahjoittamia koulutarvikkeita. Eräässä luokassa on 80 koululaista istumassa sementtilattialla vieri vieressä kapeassa luokassa. Opettaja opettaa luokan edessä liitutaululla. Luokassa on kuumaa ja tunkkaista. On ihailtava näitä lapsia ja opettajia! He jaksavat! Käymme monessa eri luokassa, toisissa on pulpetteja, aina on paljon oppilaita. Lahjoitamme koulun rehtorille Juhan antaman jalkapallon. Autolle mennessä Regina antaa loput kynät ulkona oleville lapsille. Siitä syntyy kauhea ryntäys hänen ympärilleen ja jokainen huutaa, minkä pystyy, minulle, minulle! Kävelen kauemmas, miten paljon ryntääviä lapsia, miten paljon ääntä, kynän tähden! Panee taas ajattelemaan elämän epäoikeudenmukaisuutta…

Seuraavalla kerralla paluu Villieläinpuiston ja Blantyren kautta Lilongween









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti