http://www.hs.fi/talous/a1446532430222
Tavoitteena on rakentaa 8 luokkainen koulu, opettajien asunnot, keittola, wc:t ja porakaivo Malawin Muonan kylään. Syksyllä 2018 valmistui ensimmäinen koulurakennus. Tue meitä. Käy lahjoittamassa/ostoksilla verkkokaupassamme https://holvi.com/shop/KouluMalawiin/ Seuraa www.facebook.com/MalawinLastenJaNuortenAvuksiRy . Kaikki rahat menevät suoraan koulun rakentamiseen, koska teemme Suomessa kaiken vapaaehtoistyönä.
torstai 5. marraskuuta 2015
Linkki kiinnostavaan artikkeliin HeSa:rissa "Oppimiskriisi painaa kehitysmaita"
Tässäpä tämä linkki
http://www.hs.fi/talous/a1446532430222
Kiinnostavia lukuhetkiä!
http://www.hs.fi/talous/a1446532430222
Ajankohtaista 5.11.2015
Puheenjohtajamme Pirkko palasi Malawista lokakuun alkupuolella. Matkaa voi pitää onnistuneena. Koulua varten lahjoitettiin tontti Nsanjen maakunnasta Muonan kylästä. Jotta avustustyömme voisi jatkua ja voisimme olla ns. oikeustoimikelpoisia Malawissa, niin sitä varten meidän on perustettava organisaatio, joka tässä tapauksessa on malawilaisittain säätiö, mutta muistuttaa paljon suomalaista yhdistystä. Samoin tontin lahjoituksesta tehdään asiakirjoja, jotta ns. omistusoikeudet ovat selkeät.
Yhdyshenkilönä Muonassa on maanviljelijä, joka on ns. kyläneuvoston jäsen. Kyläneuvoston toive oli ollut, että rakennustyöt käynnistyisivät mahdollisimman pian. Lisäksi seudulla asuvat Reginan (Pirkon pitkäaikainen ystävä) vanhemmat ja veli eli sillä tavoin juuria tuohon seutuun on. Odotuksemme on, että näistä siteistä olisi apua koulun aikaan saamisessa ja ylläpidossa.
Täällä kotomaassa puheenjohtaja hallituksineen on tekemässä kokonaissuunnitelmaa koko rakennushankkeesta. Eli vastausta ollaan hakemassa kysymykseen, että mitä rakennetaan ja milloin. Oleelliseksi tässä (kuten muussakin) tulee myös kysymys, että paljonko meillä pitää olla rahaa ja missä vaiheessa. Eli suunnitelma sisältää myös kustannusarviot ko. rakennuksista ja rahat ja rakentamiset on soviteltava yhteen. Sikäli suunnitelmat ovat jo muuttuneet, että lienee välttämätöntä, että koulun yhteyteen rakennetaan myös opettajien asunto, koska opettajia on muuten tosi vaikea saada. Koulu sijaitsee, kuten ajatus olikin, syrjäseudulla. Sitten olemme keskustelleet myös ns. vierashuoneiden rakentamisesta rakentamisprojektin loppuvaiheessa, jotta vapaaehtoistyöntekijät voisivat majoittua jossain Muonassa ollessaan. Mutta 1. vaihe on koulu ja asunto opettajille.
Kun rakentamissuunnitelma talousarvioineen on saatu paperille, niin sen jälkeen alkaa sitten aikaisempaa voimaperäisempi varojen hankinta. Selvitettäväksi tulee mm. ns. joukkorahoituksen hankkiminen sekä erinäisten yritysten ja hyväntekeväisyysjärjestöjen tukimahdollisuudet. Mutta edelleen tarvitaan tätä myyjäis- ja arpajaistoimintaa myös.
Samalla kun em. asioita on hoidettu ja hoidetaan on menossa myös varainhankinta.
Arpajaisten myynti päättyy ensi viikolla.
Chantel Peacock on järjestänyt ns. hyväntekeväisyyskävelyn Australiassa ja varoja kertyi n. 2300 euroa. Tässä on linkki kuva-albumiin.
https://www.facebook.com/chantelp/posts/10152982831031599
Eilen oli yhdistyksen esittely- ja myyntitapahtuma Oulun amk:n sote-yksikössä. Auttamisien halua löytyi taas, samoin kuin tekoja, ja varoja on kertynyt noin 1300 euroa tämän vuoden aikana.
Kajaanissa järjestettiin nuorille illan ohjelmaa ja varoja saatiin kasaan noin 200 euroa.
Seuraava suurempi sessio on 28.-29.11.2015 Kajaanin Joulutori. Joulutoria varten otetaan vastaan käsitöitä ja leivonnaisia myytäväksi sekä tietysti jouluisen onnenpyörän palkintoja. Yhteyttä voi ottaa puheenjohtajaamme Pirkkoon, p. +358 40 937 4767. Lisäksi voi ilmoittautua vapaaehtoistyöntekijäksi myyjäisiin ja luullakseni kajaanilaiset järjestävät myös ns. askartelutalkoita.
Meillä täällä Oulussa oli taannoin askartelutalkoot. Päivä oli tosi mukava, tehtiin hommia yhdessä ja juteltiin kaikesta siitä mitä mieleen tuli. Suosittelen muillekin, järjestäkää ystäväpiirissänne talkoot. Ennakkoon voi katsoa jotain askarteluaiheita ja hankkia tarvikkeet ja välineet, mutta jokainen voi tuoda omat tarvikkeet myös mukanaan ja tehdä sitä mitä haluaa. Meillä oli tämä periaate ja se toimi hyvin. Osa teki hommia varatusta materiaalista ja osa toi materiaalit ja välineet mukanaan.
Tässäpä olivatkin nämä tämänhetkiset tärkeimmät kuulumiset
torstai 22. lokakuuta 2015
Ajankohtaista ja Pirkon Malawin matkan loput kuvat
Ajankohtaisista asioista
Meillä on yhdistyksen yleinen kokous luonani lauantaina 24.10. klo 13.00; Nummikatu 19 A 8. Asialistalla on mm. Malawin matkan tulokset ja sitoumukset ja tulevan toiminnan suunnittelu. Ruokatarjoilun vuoksi pyydän ilmoittamaan tulosta ja mahdollisista allergioista 23.10 pe-aamuun klo 10.00 mennessä. Sydämellisesti tervetuloa tutut ja tuntemattomat kokoukseen. Alaovi on lukossa, joten soita, niin tulen avaamaan oven. p. 0503312311/Helena
Yhdistyksemme on varannut joulumyyjäispöydän Kajaanihallista 28.-29.11. Nyt siis vaan kaikki valmistelmaan myyjäistavaraa ja keräämään sitä ystäviltään ja työtovereiltaan. Me oululaiset järjestämme sunnuntaina 25.10. klo 12.00-17.00 askartelutalkoot täällä minun luonani Nummikatu 19 A 8. Voit tuoda askartelumateriaalia ja -tarvikkeita tullessasi, mutta olen varannut myös monenmoista ihanan joulunpunaista ja -vihreää askartelumateriaalia, joten hauskaa tekemistä riittää kaikille. Mukana on myös puheenjohtajamme Pirkko eli ajatuksena on jutella ja nauttia toistemme seurasta ja samalla askarrella joulumyyjäisiä varten. Pyydän myös ilmoittautumista la-aamuun klo 10,00 mennessä, sillä tarjoiluna on keittolounas ja kahvi/tee. Sydämellisesti tervetuloa tutut ja tuntemattomat askartelusessioon!
Huom. vielä te oululaiset, joilla on jo tehtynä tavaraa joulumyyjäisiä varten, niin tuokaa tavarat nyt kokoukseen ja/tai talkoisiin tullessanne, niin ne menevät nyt kätevästi Juhan ja Pirkon mukana Kajaaniin. Kajaanilaiset, ottakaa yhteyttä Pirkkoon ja Juhaan ja sopikaa myyjäistavaran toimittamisesta.
Arpajaisten myynti jatkuu vielä 14.11. saakka, joten nyt on aika ottaa loppukiri. Pirkolta voi saada arpalistoja vielä arvanmyyntiä varten ja jos itse haluaa ostaa arpoja, niin se onnistuu näissä Oulun tilaisuuksissa ja/tai soittamalla esim. Pirkolle tai minulle.
Kajaanin kirpputoripöytä on myös yhdistyksen käytössä, joten kirpputoritavaraa otetaan vastaan edelleen. Eli oululaiset, voitte tuoda tavaran nyt kokoukseen/talkoisiin, niin Pirkko ja Juha vievät ne Kajaaniin. Kajaanilaiset ottakaa yhteyttä Juhaan, hän hoitaa kirpputoriasioita, puh. 050 5618993.
Meidän kouluhankkeen hyväksi tehdään työtä myös Australiassa, Englannissa ja Coloradossa. Tässä linkki Chantel Peacockin facebooks-sivuun
https://www.facebook.com/chantelp/posts/10152962308926599?pnref=story , josta näkyy Malawi-kävelyn järjestelyjä.
Pirkon Malawin matkasta
Pirkon Malawin matka on siis onnellisesti ja onnistuneesti jo takana. Asiat etenivät siihen malliin, että meille on lahjoitettu tontti koulua varten Malawin eteläosasta, Nsanjen alueelta. Malawilainen lakimies on saattamassa lahjoitusta ja tontin omistusta koskevia asiakirjoja kuntoon. Eli tämä siis tarkoittaa, että olemme sitoutuneet koulun rakentamiseen ko. tontille! Ja tässä on kuvia tontista ja sen ympäristöstä.
Pirkko tontilla
Tontti sijaitsee ylängöllä kolmen eri kyläkunnan keskellä
Tontin katselmuksessa paikallisen kyläneuvoston väen kanssa.
Paikallista maisemaa
Pirkon käynti osui kuviaan kauteen, mutta tällaistakin kukkaloistoa oli
Auringon laskun kauneutta
.
Pihapiiriä
Tässä vielä pari koulukuvaa
Paikallista maisemaa
Pirkon käynti osui kuviaan kauteen, mutta tällaistakin kukkaloistoa oli
Auringon laskun kauneutta
.
Pihapiiriä
Tässä vielä pari koulukuvaa
Ja sokerina pohjalla....
.... ja tässä viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä kuvana nuori mies, joka on ihastunut Pirkon leipomiin korvapuusteihin
keskiviikko 30. syyskuuta 2015
Pirkon 4. kirje Malawista: Lilongwesta Majeten Villieläinpuiston kautta Lilongween
Pirkon 4. kirje Malawista
Kirje
4 Lilongwesta 28.9.2015. Majeten Villieläinpuiston kautta Blantyreen
ja Lilongween
Malawissa
on paljon luonnonpuistoja eri puolilla maata. Täälläkin alkaa
luonto ja viilieläimet hävitä kulutuksen kasvaessa ja tiettyjen
eläinlajien käydessä entistä harvinaisemmiksi. Nsanjesta
tulomatkalla kuokkasimme Majeten Villieläinpuistoon, joka oli matkan
varrella. Esitteen mukaan siellä piti olla viisi suurta eläintä
(Big Five), mutta meidän retken aikana näimme kolme. Nyt täällä
on siis myöhäissyksy ja kuiva aika, Shire-joen vesi oli alhaalla,
ruoho ja aluskasvillisuus ruskeaa, useimmat puut vielä lehdettömiä,
maa halkeilee kuivuudesta. Lehdettömyydestä oli se hyöty, että
eläimiä näki nyt paremmin.
Menimme
vanhanaikaisella jeepillä. Tuli mieleen, että tällaisellako
kulkuneuvolla Akseli Gallen-Kallela teki metsästysretkiään
Keniassa aikoinaan! Jännitti, mitä tulee vastaan. Oli kuuman
iltapäivä, klo 15.30 kun starttasimme. Opas kertoi tietyt
varovaisuus- ja turvallisuusasiat ja pyysi olemaan hiljaa retken
aikana, ettemme säikytä eläimiä! Vähän matkaa ajettuamme,
Regina alkoi kysellä oppaalta, näemmekö leijonia tai kirahveja tai
sarvikuonoja? Entä kun ne tappaa toisia eläimiä? Opas vastasi
tähän, että ei tämä mikään eläintarha ole! Eläimet tulevat
ja menevät, miten haluavat luonnonpuistossa. He myös etsivät oman
ruokansa. Hän kertoi luonnonsuojelun periaatteista. Kaikki muut
osallistujat olivat turisteja, Regina oli ainut malawilainen. Kuinka
tarpeellista tällainen tieto ja keskustelu olisi meille kaikille.
Mutta pääsymaksu tänne on jo itsessään niin kallis, että
suurella osalla malawilaisista ei ole varaa tulla tällaiseen
paikkaan. Minullekin tämä oli ensimmäinen kerta.
Olen
nähnyt täällä vuohien kuljetusta pyörien tavaratelineillä ja
kanojenkuljetusta myös, mikä näyttää minusta niin julmalta
eläinten kohtelulta. Myös kanahäkkiautot ovat raakaa peliä.
Sanoinkin Reginalle, että Afrikka tekee minusta kasvissyöjän.
Täällä ruoan alkuperä ei jää näkymättömiin, kuten
länsimaissa. Meidän eläinkuljetusautothan ovat umpinaisia ja
korkeilla seinillä varusttettuja. Ei tarvitse nähdä, jos ei halua
tietää eläinten kuljetus-tai kasvuolosuhteista.
Kun
menimme syvemmälle eläinpuistoon, näimme impala ja muita kauriin
näköisiä kauniita, siroja eläimiä. Pahkasikalaumoja, keltaisia
orankeja! Lintuja! Ja sitten aivan kuin elokuvissa, yhtäkkiä
oikealla puolen tietä seisoi elefantti, ihka oikea!! Opas pysäytti
auton välittömästi. Hetken hiljaisuus. Sitten äänekäs törähdys
ja elefantti hyökkää meitä kohti. Murrososasekuntin kauhea pelko
iskee, tätäkö nyt? Katson opasta, elefanttia,tulee kohti –
pysähtyy. Kuulen kikatusta takapenkiltä. Mikä helpotus, voin
hengittää. Kaikki tämä muutamassa sekunnissa. Se oli kyllä
kaamea hetki.
Opas
kertoo, että se pelkäsi meitä ja teki valehyökkäyksen. Onneksi!
En tiedä mitään elefanttien käyttäytymisestä. Sitten se syö
pensasta edessämme ja häviää joen rantaan päin. Myöhemmin
näemme ja (haistamme) paljon elefanttien tuoreita lantakasoja, mutta
emme näe heitä. Ehkä en haluaisi enää koko laumaa tulevan kohti
en vale- enkä muitakaan hyökkäyksiä!!
Ajamme
töyräitä pitkin Shire-joen rantaan. Joki on paikoittain leveä.
Paljon puustoa ja pensastoa vastakkaisellä äyräällä. Meidän
puolella on isoja kallioita. Ja siellä vedessä isoja
vaaleanpunaisia kitoja!!!Laumassa!! Täällä on oppaamme mukaan
tosdella paljon virtahepoja! Onneksi ne pysyvät siellä virrassa. On
varmaan viileämpää kuin auringon paisteessa. Auto kulkee
rantatörmäällä eteenpäin ja pysähtyy, kallion lipareella
köllöttelee tosi pitkä krokotiili! Joki on kuulemma täynnä
näitä!! Eli niitä on paljon tässä joessa. Niille, jotka hakevat
vettä tai joutuvat kahlaamaan joessa, nämä ovat todella
vaarallisia.
Näemme
lisää erilaisia kauriita ja kuduja. Retki loppuu
Kapichira-putoukselle. Opas pysäyttää jeepin Baobab puun alle.
Olen ihaillut näitä puita niin paljon, ne ovat kuin muinaisaarre,
ihme yhä uudelleen ja uudelleen. Sen oksat ovat ylhäällä ja
paksut kuin puun rungot! Jättipuu. Paksu ja paljas alhaalta, oksat
tiheine lehdistöineen leviävät yläilmoissa laajalle. Mystinen,
tarunomainen puu! Nyt voin koskea sen runkoa, kuori (kaarna?) on
sileä ja kuuma, auringon lämmittämä. Tätä puuta voi halata vain
pienen osan runkoa, pitäisi olla iso piiri ihmisiä, että yltäisi
sen ympäri. Siitä lähtien, kun nuorena tyttönä luin Saint
Exypery:n Pikku Prinssin,
olen ihmetellyt, voiko kirjan Baobab-puu olla todella olemassa. Nämä
puut voivat elää yli 1000 vuotta vanhoiksi. Elämä on täynnä
ihmeellisiä asioita.
Monet toiveeni ovat tulleet todeksi tällä matkalla!
Olimme
Blantyressä yötä ja aamulla sitten matkaan kohti Lilongwea.
Tullessa ostamme jälleen vihanneksia ja perunoita toripaikoilta.
Valtava ryntäys Reginan ympärille, osta minulta! Se on aina sama
juttu, minä en nouse autosta pois, myyjät yrittävät auton ikkunan
takaa.
Takaisin
Lilongwessa. Käymme sukulais- ja muilla vierailuilla. Eräs Reginan
ystävän mies on erään syrjäisen maaseudun nykyinen
kansanedustaja. Kysyin häneltä, miksi hallitus/hänen
puolueensa ei ole nähnyt koulutusta/koululaitosta
tärkeänä, miksi siihen ei olla budjetoitu rahoja. Hän selitti,
että hänen pitäisi saada sieltä maalta muutamia nuoria
yliopistoon, jotka sitten voisivat palata sinne ja kehittää
aluetta. Sanoin, ei se niin mene. Nuo nuoret tuskin palaavat sinne
maaseudulle. Olen tavannut monia koulutettuja malawilaisia, jotka
eivät varmaan millään lähtisi enää kyliinsä takaisin muuta
kuin vanhempia ja sukulaisia tapaamaan. Sanoin, että koko väestön
koulutustasoa pitää nostaa, että yhteiskunta kehittyisi. Roset ja
Giftit (palvelijat, pihatyöntekijät, autonkuljettajat,
ruoanlaittajat ym) myös kouluihin ja kouluttautumaan. Heille kunnon
palkka, että voivat parantaa elinolosuhteitaan. Luulen, että
tällainen -joillekin koulutus- elitistiajattelu on vallalla täällä
yleisesti. Väittelin nyt viikonloppuna tästä asiasta erään
verohallinnon pomon kanssa, hän ajattelee, että ilmainen koulutus
on pahasta, se on vienyt tason alas, erittäin huonoksi. Köyhien
pitäisi nostaa itsensä ylös, jos eivät siihen pysty, olkoot,
kuolkoot!!! Puhdasta markkinaliberalismia. Hän on koulutukseltaan
ekonomi. Hänen ja Reginan mielestä, kun ihmiset eivät maksa, he
eivät arvosta. Malawin nykyinen hallitus on nyt tuomassa yhden
dollarin lukukausimaksut kaikille, myös alakouluun! Kuuntelin tätä
pöyristyneenä! Ja tällä naisella on vaikutusvaltaa hallinnossa
vaikka miten. Hän sanoi vielä, että Suomen malli ei toimi täällä.
Tuli toivoton olo. Siinä sitten meidän koulu ja meidän tavoitteet!
Mangotchissa
Malawi-järven rannalla
Tulimme
tänne Reginan golf-harrastuksen vuoksi. Golf-kenttä on erikoinen,
isojen vanhojen puiden reunustamat kapeat kentät, paljon
vesiesteitä. Minä olen kiinnostunut puista! Suunnattoman isoja ja
vanhoja Baobab puita, jotkin niistä liaaninen peittämät, näyttävät
aavemaisilta. Palmujen lehdistä riippuu kehrääjälinnun pesiä
kuin pieniä kudottuja heinäpalloja, jotka ovat onttoja sisältä.
Saa nähdä onnistunko tuomaan yhden Suomeen asti mukanani. Se oli
maassa ja on pienen saappaan muotoinen! Regina näytteli kaikille,
että Pirkko haluaa viedä tällaisen Suomeen!! Nuo pienet
kutojalinnut ovat viehättäviä keltaisen sinisissä väreissään.
Ilta hämärtyy nopeasti. Regina on pelannut harjoituskierroksensa.
Menemme etsimään yöpaikkaa, Regina sanoo, älä ole huolissasi,
kyllä minä järjestän. Jälkeenpäin paljastuu, että henkilö,
joka oli luvannut meille majapaikan, ei ollut pystynyt vastaamaan
puhelimeen koko iltana, hämminki syntyi siitä.
Ajamme
kylän perille ja olemme rannassa, talon takaa avautuu rannaton
Malawi-järvi. Istumme talon taakse verannalle, järvi on 50 metrin
päässä. On jo pimeää, lähes täysikuu loistaa järven yli.
Tässä siis olen, tämän afrikkalaisen järven rannalla, jonka
Stanley aikoinaan ”löysi“, tarkemmin sanottuna toi muun maailman
tietoisuuteen.
Arkielämää
rannalla
Aamun
valjettua kurkistan ensimmäiseksi verhon takaa, näen naisia
pesemässä pyykkiä kaukana rannasta, jonne he ovat kahlanneet.
Puhtaan pyykkinsä he kantavat pään päällä takaisin rantaan ja
kotiin. Täällä järvellä on vettä pestä pyykkiä, kun siitä on
pula muualla. Kyllä sitä käytetäänkin hyväksi, tähänkin
majapaikkaamme tulee kaikki käyttövesi järvestä. Mietin, miten
täällä rannalla olevien lomakylien jätehuolto mahtaa toimia…
Lapset
uivat kyllä rannassa ja kalastajaveneet lähtevät viiden aikaan
aamulla kalareissuille ja tulevat takaisin myytyään saaliinsa
rannalla illalla klo 10 aikoihin. Ihmeellistä on ollut nähdä näitä
yhdestä puusta koverrettuja veneitä, joilla mennään vesille ja
kalastamaan. Ne voivat kuitenkin olla kovin vaarallisia, kun myrsky
yllättäen nousee ja kaataa heiveröisen veneen. Ihmishenkiä
menetetään.
Kaikkien
täällä olevien lomakylien rannat olivat mielestäni enemmän tai
vähemmän saastuneita. Lomalaisille oli uima-altaat, mutta
paikalliset lapset ja nuoret saavat tyytyä rantavesiin.
Mangochissa
saimme kalaa ruoaksi aamiaisesta alkaen joka aterialla. Majapaikkamme
emännän perheellä on neljä kalastusvenettä ja tuoretta kalaa
tulee joka ilta. Sitä on paljon myös perheen omaan käyttöön. Iso
lattiapakastin on vain kaloille ja se oli puolillaan erikokoisia ja
-näköisiä kaloja, kissakalavonkaleista (catfish?) meidän särkiä
muistuttaviin kaloihin, kaikkea siltä ja väliltä.
Malawi-järvellä
Sunnuntaina
lähdimme tutustumaan naisporukalla järveen paremmin. Ajoimme n. 50
km Cape Maclear suojelu-alueelle pitkälle järveen ulottuvalle
niemelle. Sieltä vuokrasimme veneen ja lähdimme katsomaan kuuluisia
Malawi-järven värikkäitä kaloja, sinisiä, keltaisia, vihreitä,
oransseja! Vesi oli niin puhdasta ja kirkasta kuin voi olla. Siellä
niitä kaloja uiskenteli, toinen toistaan kauniimpina. Ei tarvinnut
snorkkeloida, kaikki näkyi veneestä ja kallioilta. Rohkeimmat
meistä menivät veteen ja pusersivat leipää käsissä palloiksi ja
odottivat, kun kalat tulivat syömään. Mikä ilo!
Suomi
on ollut tukemassa tätä Malawi-järven suojeluhanketta vuodesta
2002. Kiitos Suomelle! Täällä vesi ei ole saastunut niinkuin
siellä majapaikkamme rannassa.
Järviretken
jälkeen tulimme lounaalle paikkaan, joka muistutti erittäin paljon
Ranskan Rivieran rannikkoa. Katsoimme alas järvelle korkealta
kalliolta ja siellä alhaalla kimaltelivat Malawi-järvi ja
afrikkalaiset ruokokattoiset perinteiset majat vieri vieressä.
Huomioita
ja ajatuksia
Mzungu
olen tietysti minäkin. Siitä ei pääse eroon. Joku lapsi itkee,
kun näkee minut (vien mennessäni), useimmat lapset tulevat
katsomaan tai vilkuttavat ujosti ja sanovat ‘hello’. Mandela
(Reginan poika) sanoi, että kaikki kohtelevat sinua hyvin, koska
olet valkoinen ja vanha! Olimme kahvilassa. Mandelan tyttöystävä
sai näkyvästi huonomman kohtelun tarjoilijalta. Siitä kyllä
sitten keskusteltiin tämän tarjoilijan kanssa. Integraatioon
pyrkiminen ja siinä onnistuminen? Näen täällä kaikkialla
valkoiset omissa ympyröissään, mustat omissaan. Kyllähän he
tapaavat samoissa tiloissa ja ovat tekemisissä keskenään, mutta
musta-valkoinen kanssakäyminen sosiaalisesti ja henkilökohtaisella
tasolla on harvinaista, paitsi tietenkin rakkaussuhteissa. Olen itse
useimmiten unohtanut ihonvärini, en ole siitä tietoinen, useimmat
eivät sitä ympärilläni kuitenkaan unohda. Olen ollut kovin
otettu, kun Regina aina esittelee minut pitkäaikaisena ystävänään
(30 v), niin työpaikoilla kuin vapaa-ajalla. Kaikille hänen
sukulaisilleen ja ystävilleen olen ensimmäinen valkoinen läheinen
ihminen.
Olin
syömässä yhtenä päivänä Reginan koulun keittiössä Siellä
oli paikallista perusruokaa, nsimaa ja lihakastiketta ja kasviksia.
Ensin he kysyivät vähän vaivihkaa, syökö se meidän ruokaa. No,
kyllä se syö. Nauruntirskahduksia. Menin keittiöön, siellä
Regina oli jo laittamassa nsimaa lautaselle, kädet oli kiúitenkin
pestävä ensin, kun kerran sormilla syödään. Kun aloin syödä,
kaksi toimistotyöntekijää tuli katsomaan oven raosta syömistäni.
Sanoin, tulkaa katsomaan ihan vapaasti, Mzungu syö teidän ruokaa.
Tällaisia ennakkoluuloja meillä on puolin ja toisin. Nämä
ruokailuasiat ovat minulle muutenkin herkkä alue. Kotiapulaiset ja
muu palveluväki syövät keittiössä tai omalla puolella, kun perhe
ja vieraat syövät ruokasalin puolella, vaikka he valmistavat ruoan
perheelle ja vieraille.
Kävin
keskustelua erään täällä työskentelevän suomalaisen
kehitysyhteistyöasiantuntijan kanssa. Hänen mielestään Malawissa
on nyt edessä pahin vuosi moniin, moniin vuosiin. Eriarvoisuus on
lisääntynyt entisestään. Keskustelua käydään avustusrahojen
vaikuttavuuden puutteesta, tulosten puutteesta.
Myös
koulu- ja yliopistomaksut puhuttavat. Valtio on tähän asti
satsannut rahaa yliopistokoulutukseen, jonne n.80 % opiskelijoista
tulee yksityiskouluista, varakkaiden perheiden lapsia. Eli minusta
tässä näkyy se vallitsevan ajattelun ydin, pieni eliitti varmistaa
asemaansa, kukaan ei oikeasti välitä köyhistä, siksi ei satsata
yleiseen, yhtäläiseen ja ilmaiseen koulutukseen kaikille.
Vallitsevasta tilanteesta hyötyy pieni ryhmä, loput selvitköön
miten tahansa. Lisänä on vielä rakenteissa ja asioiden
hoitamisessa esiintyvä syvälle juurtunut korruptiokäytäntö. Ja
että suuret avustusrahat ovat hallituksen vaikutusvallan ja
päätösten ulkopuolella, koska sen hallintoon ei luoteta, rahojen
käyttöä hoitavat lahjoittajien omat järjestöt tai yritykset.
Kansainvälinen Valuuttarahasto on täällä tällä hetkellä
tekemässä arvioitaan Malawin asioiden tilasta ja tänään
(30.9.2015) itseasiassa odotetaan sen raporttia.
Käyn
tänään sanomassa hyvästit koululaisille, joihin olen tutustunut
näiden viikkojen aikana. On todellakin hyvästien aika. Nämä viisi
viikkoa ovat olleet täynnä uusia asioita, tapahtumia, tapaamisia,
paikkoja. Tärkein asia, meidän tulevan koulun sijainti on
selvitetty ja päätetty. Siihen liittyvät viralliset toimet ovat
alkaneet, niissä tarvitaan asianajajan apua ja Regina hoitaa näiden
asioiden etenemistä täällä. Meillä Suomessa, (ja Australiassa ja
toivottavasti Amerikassa) on edessä valtava haaste kerätä
tarpeeksi rahaa tämän koulun rakentamiseen ja ylläpitämiseen.
Haluan uskoa, että yhdessä voimme sen tehdä!
Ääretön
kiitollisuus kaikesta, mitä olen kokenut, ketä tavannut, mitä
nähnyt. Olen saanut kaiken mahdollisen tuen ja avun Reginalta ja
hänen perheeltään, viranomaisilta korkeilla paikoilla kuin myös
siellä Nsanjessa ruohonjuuritasolla kyläpäälliköiltä ja
viranomaisilta.
keskiviikko 23. syyskuuta 2015
Pirkon 3. kirje Malawista, matka Nsanjen maakuntaan. Koulu. Kylässä
Tässä Pirkon 3. kirje Malawista. Kuvat ovat ensiksi ja sitten Pirkon kirje. Kuvia tontista ja rakennuspaikasta ei tähän voitu vielä laittaa teknisten ongelmien vuoksi.
Pirkon kirje 3. Malawista,
matka Nsanjen maakuntaan ja maaseutukyliin. Koulu. Kylässä.
Lähdimme matkaan
keskiviikkona aikaisin aamulla 16.9. 2015. Ajoimme ensimmäiseksi
Blantyreen. Ajomatka reilut 3 tuntia afrikkalaisen maiseman halki,
jonka tunnistan kirjojen kuvituksista entuudestaan. Kumpuilevia
kukkuloita, vuoria, tie kipuaa spagettimaisesti korkealle rinteitä
pitkin ja sitten alas, alhaalla tasankoa, puita harvalleen siellä
täällä, osa lehdettömiä, majoja ja taloja hajaantuneina tai
rykelmässä ja sitten taas kiemurramme tietä ylös ja alas. Matkan
varrella on isompia paikkoja, joissa on toripäivä. Yritämme
pysähtyä ostamaan joitain vihanneksia, siitä ei tule mitään,
auton ympärille ryntää niin hirveästi ihmisiä, että Regina ajaa
pois.
Blantyren kaupunki on
kukkuloiden rinteillä, leveitä katuja reunustavat mahtavat
Jakarandapuut, nyt violetin sinisessä kukka- loistossaan. Blantyre
muistuttaa todella brittiläistä viktoriaanista kaupunkia, Lilongwe
on afrikkalaisempi, jos niin voi sanoa. Meidän oli hoidettava
liikennevirastossa Reginan auton rekisteröinti-asioita. Siispä
sinne. Ohoh. Odotimme lähes neljä tuntia milloin milläkin luukulla
ja kuljimme edestakaisin kahden toimiston väliä. Kaksi
miesvirkailijaa lähetti toinen toisensa luo. Reginankin
kärsivällisyys alkoi olla koetuksella. Oli kuumin päivä tähän
asti + 37 C , koko toimisto täynnä asiakkaita, kaikilla heilläkään
eivät asiat edenneet. Minäkin sanoin klo 16 aikaan, että heippa ja
nostin kassini ja olin lähdössä pois, toivoen, että Regina seuraa
perästä, kun virkailija huutaa, että odottakaa nyt hetki!!!
Odotimme ihan turhaan, asiat eivät selvinneet, hukka reissu. Olimme
pahasti myöhässä aikataulustamme, meidän piti olla Reginan
ystävien luona yli 100 km päässä valoisaan aikaan, pimeä tulee
täällä yhtäkkiä kuuden aikaan. Ostimme isot pullot vettä ja
matkaan. Kun olimme Nchalossa, missä Reginan ystävä asuu, Regina
saikin päähänsä, kun näki Villieläinpuiston mainoksen, että
käydäänpä katsomassa, onko se lähellä, kun huomenna on
tarkoitus käydä siellä menomatkalla Nsanjeen.
Hän lähtee ajamaan.
Pimeä on jo tulossa 10 minuutissa ja tämä nainen kääntyy
sivutielle. Yhtäkkiä tien toisen puolen täyttävät mahtavan
korkeat hiekkakasat, yli auton korkuiset! Hän ajaa tien vapaata
reunaa. Hei, nyt auton valot ilmaantuvat pimeydestä, auto on
tulossa vastaan! Missä nyt ohitat tällä tiellä? Onneksi huomasin
vähän aikaa sitten pienen syvennyksen meidän puolella. Sanon,
peruuta sinne, enkä peruuta, toinen vastaa. No, pakkohan sinun on,
kun kuorma.-auton nokka on jo melkein kiinni meidän autossa. Regina
alkaa peruuttaa ja onnistuu siinä tosi hyvin. Pääsemme jatkamaan
matkaa. Tulee toinen auto vastaan! Regina ei halua enää peruuttaa,
avaa ikkunan ja huutaa kuskille, en peruuta enää, minä jo
peruutin! Voi itku! Regina viittoilee kuskille, joka on onneksi
nuorempi mies, että peruuta sinä tuonne, niin me pääsemme ohi.
(Meillä on kokemusta mieskuskien törkeydestä).No, tämä kuski
peruuttaa, onneksi. Toivon hengessäni, että nämä hiekkakasat
joskus loppuvat eikä autoja tule enää vastaan. Ne loppuvat,
alkavat uudestaan ja loppuvat, joku mopo ja pyörämies tulee vielä
vastaan, mutta ne ovat helpommin ohitettavia. Ajamme n. 15 km
‘pesulautatietä’, kunnes tärinään ja sen ääneen melkein jo
tottuu ja näemme valoja pimeässä, niiden pitäisi olla Majete
Wildlife Parkin majoituspaikan valot. Kysyn Reginalta, tietääkö
hän, missä olemme? Ei tiedä. Jukupätkä, keskellä ei mitään,
villieläinpuistossa ja portit majoituskeskukseen ovat menneet kiinni
klo 18.00, kun Regina soittaa sinne. Auton valot näkyvät. Auto
pysähtyy ja sieltä tulee isohko mies. Hän kysyy, mikä on
tapahtunut, Regina selittää. No, ei auta muu kuin kääntyä
takaisin samaa tärinätietä ja takaisin ihmisten pariin. Nyt ei
tule yhtään autoa vastaan sorakasojen osuudella!
Ajamme majapaikkaamme
ystävien luo ja he vievät meidät syömään – Golf Klubille!
Tämä paikka on Malawin suurin sokeritehdas. Opin tuntemaan maan
sokeritehtaat! Valtava maa-alue sokeriruokoa ympärillä – 14 000
ha! Kysyin, mikä on minimipalkka Malawissa, johtaja sanoi, että
yksi dollari per päivä. He maksavat vähintään kaksi dollaria.
Taas tulee vastaan tämä kouluttamaton työvoimareservi ja
yhteiskunnalliset kysymykset….
Matka jatkuu seuraavana
aamuna kohti Fatimaa, Reginan kotikaupunkia. Viimeiset 100 km ovat
erittäin kuoppaista ja välillä kivistä, penkereistä tietä,
tyhjien joenuomien ja virtaavien vesien ylittämisiä, auto saa
pohjakosketuksia ja pelti paukkuu niin, että autoakin käy sääliksi.
Pääsemme kuitenkin
lopulta perille Reginan vanhempien kotiin. Varsinkin äitiä on
jännittänyt minun tulo, olen varmaan ensimmäinen valkoinen vieras
tässä talossa. Vähitellen jännitys laukeaa, kun syönkin ihan
samaa ruokaa kuin hekin ja nukun ihan mielelläni heidän kodissaan
enkä missään majatalossa!!! Äiti oli alunperin sanonut, eihän
meille voi…..kun meillä on niin vaatimatonta….
Koulu.
Iltapäivällä sitten se kaikkein
tärkein hetki yhdistyksen asioissa lähestyy, kylänjohtajien
tapaaminen. Ajamme keskelle kylää, kylänjohtajan talon viereen.
Näen, että tuoleja on aseteltu ympyrään ison puun alle. Kaksi
parhainta tuolia keskellä toista puoliympyrää ovat Reginalle ja
minulle. Nyt minua tosiaan alkaa jännittää, en tunne heidän
kulttuuriaan ja tapojaan. Orpo, epävarma olo. Regina niiaa
päälliköille, minä tervehdin kumartamalla päätäni ja sanon
sitten käsipäivää.
Istumme ja jäämme odottamaan, pari
kylänjohtajaa puuttuu vielä. Minä mietin, miten saan sanotuksi
tärkeimmät asiat yleisen ja yhtäläisen koulutuksen järjestämisen
tärkeydestä. Sen roolista kansakunnan kehityksessä. Silti, en voi
tietää, miten he tulkitsevat, mitä aion sanoa, saanko heidät
vakuuttuneiksi meidän yhdistyksen toiminnasta ja tarkoituksesta,
miksi olemme tällaiseen toimintaan lähteneet. Saanko heidät
vakuuttumaan ja antamaan maata käyttöömme koulua varten?
Pääsemme aloittamaan. Ensin
paikallinen aluevirkailija pitää rukouksen ja sitten paikallinen
kehitysviranomainen esittelee osallistujat. Sitten on meidän vuoro.
Regina alkaa puhua, hän kertoo 30 vuoden ystävyydestämme,
vuodesta 1985 Yorkissa, kun tutustuimme. Mitä olen tehnyt hänen ja
hänen perheesä hyväksi ja miksi olen heidän perheen ‘Aunty’
(täti), mitä en silloin alkuaikoina ymmärtänyt itsekään omasta
kulttuuristani katsoen. Hän kertoo minusta ja lapsistani… Sitten
on minun vuoro. Kerron Suomesta, joka vielä1930-luvulla oli köyhä
maa, jonka koululaitos alkoi kehittyä ja kuinka vanhempani eivät
voineet käydä pitkään koulua, kuinka isä Karjalassa oli 4
viikkoa kiertokoulussa ja kuinka äiti Savossa syrjäseudulla pystyi
käymään koulua vain neljä vuotta. Ja kuinka minä ja minun
sukupolveni sai mahdollisuuden koulunkäyntiin ja opiskeluun. Miten
Suomi on nostanut itsensä koulutuksen kautta hyvinvointivaltioksi.
He kuuntelivat tarkkaan, kun Regina käänsi puhettani. Meidän
yhdistys on syntynyt tästä taustasta ja halusta antaa mahdollisuus
ilmaiseen kouluun ja kouluruokaan niille, joilla ei muuten ole siihen
mahdollisuutta.
Kyläpäälliköt johtajansa kanssa
keskustelevat ja sanovat päättävänsä huomiseen mennessä
koulusta ja sen paikasta.
Kokous loppuu rukoukseen ja
kättelyihin. Lähdemme takaisin Reginan vanhempien luo.
Vielä yksi yö ja sitten tiedämme,
saammeko rakentaa koulun ja mihin se tulee.
Ote päiväkirjamerkinnöistäni.
18.9.2015. Fatima, Muona, Chitseko
Group Village, Nsanje.
“Vihdoinkin tämä
kaikki tulee todeksi. Tänään saimme tietää päällikköjen
päätöksen, meidän koululle annetaan käyttöön maa-alue kahden
kylän väliseltä alueelta. Lisäksi siinä ihan vieressä on
tulvien johdosta alueelle syntynyttä uusasutusta. Se oli jotain
aivan uskomatonta. Neljä kylänjohtajaa/kyläpäällikköä oli
paikalla ’ylikyläpäällikön’, 19
kylän yhteisen kyläpäällikön kanssa. Lähdettiin kaikki Reginan
autolla kylätietä eteenpäin kunnes tulimme tulvatuho-alueelle.
Käännyimme uudelle tielle, tulimme kylään, ajoimme kylän halki
talojen nurkkia hipoen (täällä voi ajaa siitä, mistä autolla
pääsee eteenpäin), sitten ylös jyrkkää mäkeä. Olin
kauhuissani, tästäkö pitää ajaa! Auto jäi kiinni kiviin
puolimäkeen, renkaat löivät tyhjää ja siinä istuimme. Ihailen
Reginan hermoja ja ajotaitoa, siinä hän istui rauhallisena! Minä
yritin myös näyttää ihan normaalilta! Pari miestä nousi autosta
ja lähti viittoilemaan, miten kannattaa jatkaa. Auto peruutettiin
alas ja uusi yritys kauempaa, mutkan kautta ylös – se onnistui
paukkuen – ja niin olimme tulevan koulumme paikalla! Ihmeellistä
ja liikuttavaa. Katson ympärilleni ja kävelen muiden perässä, kun
he katsovat ja näyttävät, mistä rajat kulkevat. Tämä on siis
totta! Kiitollisuus.”
Saimme maa-alueen
käyttöömme ja nimiimme koulun rakentamista varten. Se on ylänköä,
lähes puutonta maastoa, kolme kukkulaa hallitsee maisemaa. Kuivuneen
joen uoma alhaalla laaksossa. Kylät kummallakin puolella laaksoa.
Keskeinen paikka koululle. Porakaivo on alhaalla laaksossa, mutta
päälliköt sanovat, että se on riittämätön, 184 perhettä
käyttää sen vettä kaikkiin tarpeisiinsa. Minulle vakuutetaan,
että tulvat eivät koskaan nouse tänne asti. Totta, tämä on niin
korkealla. (Tammikuun tulvat veivät mukanaan kaksi koulua
alueelta).
Kylässä
Elämä afrikkalaisessa
maalaiskylässä sujuu arkisissa askareissa, laitetaan ruokaa,
syödään, pestään astioita ja vaatteita, siivotaan. Jutellaan
niitä näitä. En ymmärrä heidän omaa kieltään shonaa, mutta
Regina kääntää välillä. Illalla juuri ruoanlaittoaikaan on
tämän päivän sähkökatkos ja talon emäntä keittää ruokaa
kolmella eri nuotiolla. Istumme pimeässä tulien ympärillä, on
tosi afrikkalainen hetki minulle, Linnunrata suoraan yläpuolella,
kuun sirppi vaakatasossa taivaanrannassa.
Saan syodä riisiä omalta pellolta!
Vau! Se on uusi kokemus. Talossa on lehmiä, vuohia, kanoja. Maissia,
kassavaa, maapähkinöitä kasvaa omalla maalla. Pihalla on kaksi
perinteistä ruohokattoista majaa, joissa voi oleskella viileässä,
pois paahtavasta auringosta. Illalla tosiaan jutellaan pimeässä
nuotion loisteessa. Ihmisiä, perheenjäseniä ja naapureita tulee
tervehtimään. Päivällä tulee lapsia katsomaan valkoista
vierasta, he vilkuttavat turvallisen etäisyyden päästä!
Käymme
paikallisessa valtion alakoulussa jakamassa tuomani Kajaanin
Suomalaisen Kirjakaupan lahjoittamia koulutarvikkeita. Eräässä
luokassa on 80 koululaista istumassa sementtilattialla vieri vieressä
kapeassa luokassa. Opettaja opettaa luokan edessä liitutaululla.
Luokassa on kuumaa ja tunkkaista. On ihailtava näitä lapsia ja
opettajia! He jaksavat! Käymme monessa eri luokassa, toisissa on
pulpetteja, aina on paljon oppilaita. Lahjoitamme koulun rehtorille
Juhan antaman jalkapallon. Autolle mennessä Regina antaa loput kynät
ulkona oleville lapsille. Siitä syntyy kauhea ryntäys hänen
ympärilleen ja jokainen huutaa, minkä pystyy, minulle, minulle!
Kävelen kauemmas, miten paljon ryntääviä lapsia, miten paljon
ääntä, kynän tähden! Panee taas ajattelemaan elämän
epäoikeudenmukaisuutta…
Seuraavalla kerralla paluu
Villieläinpuiston ja Blantyren kautta Lilongween
maanantai 21. syyskuuta 2015
Pirkon 2. kirje Malawista
Tässä ovat Pirkon 2. kirjeen kuvat ja ajatukset hänen Malawin kokemuksistaan. 1. kuvassa taustalla on Lilongwen keskustaa ja muissa kuvissa on viljelyksiä.
Tässä on sitten varsinainen kirjeen teksti:
20.9.2015 Lilongwe
Avaan aamulla ensimmäiseksi ikkunan,
aamuauringon kirkkaus häikäisee jälleen, aamutulien ja
koksihiilikeittimien pistävä hajun tuntee miltei kurkussa asti.
Afrikan ongelmat ovat todelliset, konkreettiset ja jokapäiväiset.
Joka-ikinen päivä tarvitsee laittaa ruokaa kolmesti päivässä.
Siihen tarvitaan joko puita tai koksihiiltä. Hiiletkin on poltettu
puista. Se on luvanvaraista liiketoimintaa, mutta ilmeisesti useimmat
tekevät sitä luvatta. Teiden varsilla on hiilisäkkejä myytävänä,
ihmiset kuljettavat niitä pyörien taka-istuimilla. Ne ovat isoja,
korkeitä säkkejä. Malawissa metsät on hakattu. Ja jatkuvasti
hakataan puita energian tarpeeseen enemmän kuin niitä istutetaan.
Se on iso kansallinen ongelma. Ihmiset keräävät pienimmätkin
oksat. Kerron pojalleni, voisiko hän tehdä jotain aurinkokeittimien
saamiseksi jokaiseen malawilaiseen perheeseen!
Varsinkin nyt kuivaan aikaan maisema on
paikoittain lohduttoman tuntoinen, varsinkin vuorien ja kukkuloiden
rinteet ovat usein paljaita, vain yksittäisiä puita siellä täällä.
Sambian rajalle mennessä, osa rinteistä oli ihan paljas, osa
rinteistä oli säästetty ilmeisesti paikallisen viranomaisen
taholta hakkaamattomina.
Savu saastuttaa ilmaa, sen näkee
varsinkin aamulla, päivällä ja illalla ruoan laittoaikaan.
Lilongwe on ylänköä ja kun laskeudumme aamulla kouluun mennessä
alas kaupunkiin, taivaanranta näytää samealta, vaikka aurinko
paistaa täydeltä terältä.
Silloin kun en ole koulussa tai
muualla, istun pihalla palmupuiden varjossa, tunnen auringon lämmön
iholla, luen tai vain ihmettelen! Rose on lakaissut pihan aamulla,
hän pesee vaatteita ulkona olevassa pesualtaassa. Pihatöistä ja
portin avaamisesta vastaava työntekijä uusii bambunversoista tehtyä
aitaa. Pihat ovat lukittujen porttien takana. Kun tullaan autolla
portin ulkopuolelle, pitää tyytyyttää, että portinvartija tietää
tulla avaamaan portin (jokaisella talolla on omat portinvartijat,
isommilla useampikin ja yövahdit myös). Kun kipakka tyyt, tyyt
kuuluu, on portille mentävä nopeasti. Tähänkin tottuminen on
vienyt aikansa, enkä tiedä, totunko oikeastaan. Jotenkin en osaa
olla palveltava. Olen tottunut avaamaan ovet, kantamaan omat kassini
(ja matkatavarani) autosta ja autoon! (Kohteliaisuus on eri
asia!)Tulee mieleen, että olen kokenut nämä samat tunteet joskus
kauan sitten Etelä-Afrikassa. Köyhyys pitää yllä ja uusintaa
luokkaeroja, olipa sitten ihonväri mikä tahansa.
Jospa kaikki samassa taloudessa elävät
ja työskentelevät voisivat istua saman ruokapöydän ympärillä!
Tajuan syvemmin kuin koskaan, että köyhyyttä vastaan on
taisteltava joka rintamalla ja kaikin mahdollisin keinoin.
Kävimme räätälillä! Siis ei
ompelijalla vaan räätälillä! Pikkuriikkisessä huoneessa kaksi
miestä ompeli ompelukoneella, kolmas otti mitat, kangaskasoja
toisessa pienessä ‘sovitushuoneessa’
lähes kattoon saakka. Kuitenkin sieltä löytyi helposti Reginan
kauan sitten sinne tuoma kassi, jossa hänen kankaansa olivat. Siis
siellä oli kaikki omassa järjestyksessä! Minä vaan en huomannut
sitä! Saan Reginan lupaamat afrikkalaiset mekot mukaani, uskon niin!
Minua alati hämmästyttää ja yllättää se, mitä kuoppaisten ja
töyssyjä täynnä olevien teiden takapihoilta voi löytyä. Sieltä
löytyi tämäkin ompelimo!
Koulussa on ollut erittäin vaikea
tottua kirjojen, vihkojen, kynien, kumien ja teroittimien ym
materiaalin puutteeseen. Lapset tulevat kysymään minulta, onko
minulla hänelle kynää, kumia, teroitinta. Ja tämä on yksityinen
koulu! Sitäkin ajattelin, että miten koululaitos/kansa/sivistys voi
kehittyä ilman kirjoja? Voiko?_Eikö maailmaa voi järjestää
siihen malliin, että jokaisella lapsella on mahdollisuus nähdä,
koskea, lukea, omistaa yksi kirja! Ei ihme että kun lapset saivat
englannin tunnilla uudet kirjat, heti sen tunnin jälkeen kansi- ja
sisäsivuja oli taittunut monesta kohtaa. Siis heille annataan yksi
kirja kahta oppilasta kohden sen oppitunnin ajaksi ja sitten ne
kerätään pois. Heille piti näyttää, miten kirja avataan ja
sivuja käännetään, vaikka olivat jo 3:lla luokalla.
Sitten nämä
oppilaiden rangaistusmenetelmät. Hyvin vaikea on nähdä
ruumiillisen rangaistuksen käyttöä. Kun oppilaat metelöivät
ja huutavat, pidin heille tiukkasäsvyisen puhuttelun. Kaikki
kuuntelivat kyllä hiirenhiljaa, ja kun kysyin, mitä minun pitää
tehdä heidän kanssaan, kun he eivät osaa olla hiljaa tunnilla,
vastaus oli “You can hit us!” (Voit lyödä!)
Sanoin, että en lyö, vaan puhun heidän kanssaan. Kerroin, että
Suomessa opettaja ei voi lyödä ketään. (Luokan oma opettaja oli
kuuntelemassa). Seuraavana päivänä kaikki oli entisellään, sama
meteli, kunnes opettaja sanoi, että hän nipistää korvista tai
käyttää isoa puista viivoitinta kämmeniin tai kukaan ei pääse
lähtemään koulusta ennen kuin istuu hiljaa ja tekee tehtävät
loppuun.
Lapset kaikkialla
ovat ihania. Kun olin ollut poissa luokasta kaksi päivää, koko
luokka ryntäsi halaamaan, kun menin luokan ovesta sisään.
”Teacher, teacher, teacher!!!”
Kävimme
hautausmaalla kunnioittamassa kahden perheenjäsenen muistoa, joita
en ehtinyt nähdä. Hautausmaat ovat jokaisessa maassa ulkoisesti
hyvin erilaiset ja tietysti myös hyvin samanlaiset. Veimme kaksi
punaista ja keltaista ruususeppelettä. Täällä hautakiveen
laitetaan vainajasta iso kuva. Nuoren miehen haudalla oli kuvan
lisäksi hänen ennen kuolemaansa kirjoittama runo. Aivan kuin hän
itse olisi tullut runon kautta läsnä olevaksi ja niin tietysti hän
voimakkaasti olikin. Minulla on tallessa hänen kirjeensä siellä
kotona Kajaanissa.
Matka itse
Malawi-järvelle siirtyi ensi viikonloppuun. Näin järven kyllä
kaukaa tieltä, emme ennättäneet käydä rannalla asti. Viikonloppu
sokeritehtaan golf-klubilla, jonne Regina oli kutsuttu pelaamaan,
meni leppoisasti golf-kentällä kävellessä ja muutaman osanottajan
kanssa keskustellessa. Rannikolla Salimasta pohjoisen suuntaan on
paljon moskeijoita, Regina sanoi, että moskeija on joka kahden
kilometrin päässä. Tällä on historiallinen tausta. Myös orjien
vanha satamapaikka oli matkan varrella. Kun kysyin siitä Reginalta,
hän sanoi, että oman maan historiaa ei paljon opeteta kouluissa.
Siis vieläkin vallitsee Britannian imperiumin perintö tälläkin
lailla!
Rannoilla oli myös
paljon viljelyksiä, kassavaa, sokeriruokoa, maissia ja riisiä.
Siellä on tietysti helpompi järjestää kastelusysteemit.
Sokeritehtaalla on ihan oma kastelu- ja vedenpuhdistusjärjestelmänsä.
Esittelyssä johtaja sanoi, että Malawi-järven pinta on nyt niin
alhaalla, että heidän on pitänyt jatkaa johtoja saadakseen vettä.
Eli jälleen, vesi on suuri ongelma. Huomasin itsekin, miten tottunut
sitä on hanan aukaisemiseen. Aloitin pesemään siellä illalla
hampaita ja avasin hanan ja sitten laitoin hammasharjan siihen veden
alle ja suuhun, samassa silmänräpäyksessä huomasin, että vesi
olikin hyvin ruskeaa ja sameaa. Huhuh, heti sylkemään vettä pois
suusta ja etsimään vesipulloa suun huuhtomiseen!
Kävin
keskusteluja kahden naisen kanssa, molemmat toimivat yrittäjinä.
Ensimmäisenä iltana pöytäkeskustelussa malawilainen nainen sanoi
japanilaiselle naiselle, että te käytätte ’skin card
(“rotukorttia”). Seuraavan päivänä sitten
kysyin, mitä hän tarkoitti tuolla termillä. Hänen mukaansa
valkoiset (britit hallitsivat Malawia ennen itsenäistymistä
vuoteen1964 saakka) ovat jättäneet perinnön, että musta ei ole
arvokas ja että kouluttamattomat mustat katsovat ylöspäin mustaa
koulutettua malawilaista. Itsekin olen huomannut sen, että olen
kaikille niille, jotka eivät minua tunne, olen ’white woman’
(valkoinen nainen). Siinä on kyllä taakkaa kerrakseen! Tiedän,
mitä on olla jatkuvasti tietynlaisen katseen kohteena.
Ei ole helppoa
synnyttää itsenäistä sivistysvaltiota, jos se nyt oli maan
itsenäistymisen tarkoitus! Näitä pohtimisia riittää!
Seuraavassa
kirjeessä siitä, miten yhdistyksen asiat ovat edenneet!
Lilongwen
sirkuttavien ja kurnuttavien yöäänien keskeltä, lämpimin
terveisin, Pirkko.
keskiviikko 16. syyskuuta 2015
Koulu Malawin lapsille
Tässä on Regina työhuoneessaan
12.9.2015, Lilongwe, Malawi.
Terveiset kauniista ja lämpimästä
Malawista!
Sain vasta tänään koneeseeni
toimivat nettiyhteydet, olemme yrittäneet sitä kaikin keinoin jo
pari viikkoa, jotka olen täällä ollut. Maksoin 40 000 kwachaa (n.
80 e) siitä että kaksi asentajaa tuli taloon ja hoiti homman.
Toivottavasti tämä nyt on pysyvä parannus nettiyhteyksiimme.
Yölento Lontoosta Addis Abeban kautta
Lilongween sujui hyvin. Vähän tietysti jännitti kieltämättä.
Kone oli niin paljon myöhässä, että aamu ehti jo valjeta ja näin
koneen ikkunasta ensin valtavan ison punaisen Afrikan aamuauringon,
näin vuorten ympäröivän kaupungin Addis Ababan ja koneen
laskeuduttua ja ovien avautuessa astuin Afrikan maaperälle lämpimän
ilmanvirran lehahtaessa iholle. Olin Afrikassa.
Vaihto koneeseen sujui joustavasti
täpötäydessä hallissa vieri vieressä odottavia ja seisovia
matkustajia katsellessa, ihmiset odottamassa lentoja eri Afrikan
(pää)kaupunkeihin, (Accraan, Lagosiin, Kinshasaan, jne). Nimiä,
joita en tavallisesti näe lentokenttien ilmoitustauluilla.
Noustuamme ilmaan uudelleen Addilsesta, näin lisää vuoristoja,
siellä täällä asutusta ja kiemurtelevia teitä vuorten rinteillä,
sitten vähitellen maa alkoi näyttää entistä kuivemmalta ja
karummalta. Lopulta pilvipeite piilotti kaiken.
Lilongween laskeuduimme paksun
pilviverhon takaa. Ensimmäinen huikea näkymä Malawista oli
voimakkaan punainen maa ja siellä täällä isoja puita horisontin
avautuessa loputtomiin.
Lentokentällä olivat vastassa
Reginan* koko perhe ja sisko lapsineen! Olin tosi otettu ja siitä
alkoi minun Malawin elämä. Täällä on vielä talvi ja kuiva
kausi, mutta useimmat puut kukkivat jo ja ovat vihreitä. Maa on
todella kuivaa ja pienikin tuulenhenki ja autot erityisesti
nostattavat pölyä, mitä on joka paikassa, myös sisällä
huoneissa, Se tulee ikkunoista ja ovista sisään ja sitä hengitämme
ihan varmaan koko ajan. Sateet tulevat tänne marras-joulukuussa.
Sitten kuulemma kaikki alkaa viheriöidä ja kukkia. Ehkä se on
paras aika tulla tänne, jos haluaa nahdä maan kauneimmillaan.
(Ajattelemattomuuttani laitoin eilen valkoiset housut jalkaan, kun
koulussa oli liikuntatunti ja sen tunnin loputtua housut olivat
punertavan valkoiset!). Lapset tosin leikkivät välitunneilla siellä
ja tulevat sitten luokkaan hameet tai housut punaisessa pölyssä.
(*Regina on minun ystäväni ja meidän
yhdistyksen Malawin kontakti ja asioiden hoitaja meidän
kouluasioissa Malawissa, tiedoksi niille, jotka ovat uusia
jäseniämme).
Olen siis ollut nämä
kaksi viikkoa täällä pääkaupungissa, Lilongwessa. Tämä on
alueeltaan laajalle levinnyt kaupunki, autolla on pakko mennä joka
paikkaan (kenellä sellainen on). Ja niitä autoja riittää. Eli
liikumme autolla kaikkialle. Yritin sanoa eräänä päivänä
Reginan koulussa, että kävelen koulusta hänen taloonsa, n. 2 km.
EI!! oli vastaus! Tajuan silloin olevani valkoinen täällä! Siitä
aiheesta myöhemmin enemmän.
Vaikea tottua tähän
liikenteeseen, minulta pääsee aina vahingossa jokin äännähdys,
että varo, ja Regina sanoo, että minun pitää tottua tähän
menoon ja yrittää olla hiljaa! Valoissa (joita täällä on muutama
käytössä) ajetaan päin punaista surutta. Regina kolaroi autonsa
yksi ilta viime viikolla, en ollut silloin mukana. Edessä oleva auto
oli pysähtynyt yhtäkkiä ja PAM! Kuljettajan puolen valot mäsäksi
ja kylki ruttuun ja etupelti ruttaantuneena ylös, eli hän ei ollut
nähnyt ajaa ennen kuin kävi kaikin voimin painamassa sen alas. Isot
korjauskulut ja iso harmi.
Sitten ne bussit,
niitä on pilvin pimein, suurin osa niistä on pieniä pakettiautoja,
joihin on laitettu istuimet. Ne ovat täpötäynnä ja pysähtyvät
minne tahansa. Joissakin olen nähnyt numeron, mutta kai ihmiset
tietävät, mikä kulkee minnekin. Heillä on omat järjestelyt,
joista minä en tiedä. Sitten on isompia busseja, ’Chicken bus’,
niissä kulkevat ihmiset ja kanat, vuohet ja kalat… ja tavarat
katolle köytettynä. Olen nähnyt busseja, jotka kulkevat
kallellaan, kun paino on jakautunut niin epätasaisesti. Näyttää,
että ei nuo kovin pitkälle pääse, mutta luulen, että silti
pääsevät määränpäähänsä. Ja heilläkin on joku oma
systeemi, jolla nämä kaikki toimii.
Jalankulkijoita on
tienvieret täynnä, lapsia ja aikuisia, useimmiten lapsia ja naisia.
Useimmilla miehillä on ilmeisesti joko pyörä tai auto. Regina
tuututtaa niin hirveästi, kun ihmiset kulkevat tietysti mieluummin
tiellä kuin pölyisellä tienvierellä. Polkupyöräilijät ovat
oma lukunsa. Niillä kuljetetaan ihmisiä ja tavaraa. Uskomattomia
lasteja. Pimeässä autolla ajaessa valottomia, heijastamattomia
pyöriä on vaikea erottaa, kun lasti saattaa levitä jopa yli
metrin pyörän kummallekin puolelle tai sitten nousta ajajan pään
yläpuolelle jopa puolen metrin verran! Ja näin ne nousevat mäkiä
ylös ja laskevat alas. Heillä täytyy olla voimaa. Autoja ajaa koko
ajan molemmin puolin tietä, polkupyöriä molemmin puolin tietä,
isoja rekkoja usein myös, olin ihan kauhuissani, mutta niin vain
kuljetukset täällä hoidetaan. Usein tien bitumireunat ovat
kuluneet ja murtuneet pois, joten keskitie voi jäädä aika kapeaksi
välistä. Myös pään päällä täällä kannetaan vaikka mitä.
Näin eilen kolme isoa puista tuolia yhden miehen pään ja
olkapäiden varassa. Naisillakin voi olla raskaita kantamuksia pään
päällä, parimetrisiä puita iso kimppu! Sitten tiesulkuja on heti
kaupungin ulkopuolelle mentäessä. Aseistettu poliisi pysäyttää
ja kyselee ja tarkistaa ja sitten siirtää tynnyrin pois tieltä.
Viime
sunnuntai-iltapäivällä olimme tulossa
kaupungin keskustasta kotiin, kun yhtäkkiä oli tiesulku
liikenneympyrässä. Autoja oli jo ennen meitä pysäköitynä joka
puolelle. Kysyin Reginalta, mistä on kyse. Hän nauroi ja sanoi,
että varmaan presidentti on tulossa. Luulin, että hän narraa. Hän
sammutti auton moottorin siinä keskellä tietä ja sanoi, että
mennään katsomaan. Okei, sanoin ja lähdimme liikenneympyrän
toiselle puolelle, mistä keskustan liikenne tulee, odottelimme n. 10
min. ja sitten alkoi kuulua sireenien ääniä, ja kohta mustia
autoja, jotka todella ajoivat tuhatta ja sataa, niitä oli varmaan
kymmenkunta ja lisäksi moottoripyörät välissä. Kysyin, missä
se presidentin auto on, tulihan se (siinä liehui Malawin liput,
erottui siten muista mustista autoista), vilauksessa se oli ohi,
perässä tuli iso panssaroitu vaunu ja lisää mustia autoja! En
olisi uskonut, ihan kuin jokin takaa-ajo TV:ssä!!
Sähkökatkokset ovat tavallista arkea.
Kukaan ei tiedä etukäteen milloin ja missä osassa kaupunkia.
Onneksi Reginalla on Tilly-kaasulamppu, kuten aikoinaan lapsuudessa
minunkin Mummolassa Kärenmäessä, Sonkajärvellä. Joku oli
keksinyt vitsin näsitä sähkökatkoksista, kuva kiersi
sähköpostissa, nuori mies oli tehnyt kiikun isoon
voimavirtamuuntajaan ja kiikkui siinä, “eihän tässä ole mitään
hätää, sähköt ovat poikki.”
Vesikin on loppunut jo kolmesti. Ja
lehdessä oli otsikko, veden hinta nousee. Alan tajuta tätä veden
puutetta maailmassa ihan konkreettisesti. Aika ontto olo, kun ei voi
peseytyä, pestä, ei juoda, ei keittää, jne. Ilman vettä on
hankalaa elää arkea. Rose (kotiapulainen) oli tuonut pihalla
olevasta pienestä kaivosta aika likaista vettä vessaan isossa
ämpärissä, siitä sitten jugurttikupilla vettä vessan pönttöön!
Ja juomavettä on isossa pullossa, joista toinen on varastossa, joten
juomavettä on varalle.
Kaikista näistä hankaluuksista
huolimatta elämä sujuu, ihmiset ovat ystävällisiä ja
kiinnostuneita, tämä on todella kaunis maa. Kasveja ja viljaa voi
kasvattaa koko vuoden ympäri, hedelmäpuut kasvavat. Veden saanti on
tietysti eritt’in suuri onglema. En näe pihoissa monia
hedelmäpuita, en vielä tiedä, miksi. Maissi on pääruoka (Nsima),
jota syödään joka aterialla ainakin niissä perheissä, joilla ei
ole varaa muuhun.
Tämä tästä arjesta Olen siis ollut
mukana hoitamassa Reginan asioita ja meidän yhdistyksen asioita
kaupungin eri virastoissa. Olen opettanut Reginan koulussa 3.luokkaa.
Meidän yhdistyksen asia on edennyt nyt
niin pitkälle, että Luonnontuhojen (Disaster Ministry, joka on
Varapresidentin vastuulla) ministeriö ja varapresidentin
erityissihteeri ovat lähettäneet paikalliselle hallinnolle
suosituksen osoittaa meille maata koulun rakentamista varten.
Tapaamme maanantaina (14.9.) Opetusmisnisteriön ihmisen.
Olen todella helpottunut tuon asian
etenemisestä hallinnon eri portaissa. Olemme esittäneet asian niin,
että meidän tarkoituksena on rakentaa kaksiluokkainen alakoulu,
esikoulu ja 1. luokka ensin (ja sitten laajentaa sitä vuosi
vuodelta) sinne tulva-alueelle, jossa ei ole koulua ja jonne
paikallinen hallinto joko on jo rakentanut tai rakentaa vesikaivon
ja tien. Tarvitsemme yhteistyötä viranomaisten kanssa, että saamme
ensin infrastruktuurin ja ihmiset sille alueelle ja silloin koulun
rakentaminen sopii hyvin yhteen hallinnon tavoitteiden kanssa.
Korostimme, että koulu on ilmainen ja kaikille avoin ja että
järjestämme kouluruokailun.
Myös opettajien saamisessa tarvitsemme
apua, puhumme siitä maanantaina. Hallitus kouluttaa uusia opettajia
ja heidän on sitten sitouduttava opettamaan 2 vuotta, minne
ministeriö heidät sitten lähettääkin. Haluan, että olemme
kuitenkin mukana siinä valinnassa, jos suinkin mahdollista. Ehkä
uusista innokkaista vasta valmistuneista opettajista voisi saada
sopivia opettajia meidän kouluun. Tai sitten palkkaamme omilla
varoilla opettajia. Regina sanoo, että opettajien saaminen on
vaikeaa. Näin sen itsekin, kun olin 4 uuden opettajan valinnassa
mukana Reginan koulussa.
14.9.2015 Ehkä
tässä on tällä kertaa tärkeimmät ja päällimmäiset asiat,
Olimme viikonlopun kaukana Malawi järven lähellä,
siitä enemmän seuravassa viestissä.
Afrikan ja Malawin terveisin,
kiitollisena Pirkko.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)