torstai 9. kesäkuuta 2022

Vuosi vierähtänyt työn merkeissä

 Niin paljon on tapahtunut sitten viime vuoden toukokuun! 

Marraskuun alussa päästiin aloittamaan kouluruokailu, mikä ei olekaan mikään jokapäiväinen asia malawilaisessa kyläkoulussa. Useimmiten päivän ainoa lämmin ateria syödään kotona päivän päätteeksi ja aamulla sitten tullaan kouluun ja opiskellaan tyhjin vatsoin. Nyt koulussa tarjotaan päivittäin Likuni phala -maissipuuroa, jossa lisänä myös soijaa, ja vähän suolaa ja sokeria. Kyllä lapset olivat innoissaan, kun ruokailu aloitettiin! Kyselivät toisiltaan: 'Joko sinäkin sait ruokaa?' ja nauraa kihersivät iloisina.

Puuron keittämiseen tarvitaan tietenkin myös vettä ja sitä varten koululle hankittiin porakaivo. Välillä oli toivo jo hiipua, mutta lopulta vettä löytyi 27,5 m syvyydestä, ja nyt aurinkovoimalla toimiva pumppu nostaa puhdasta vettä koulun tarpeisiin.

Toinen lukukausi alkoi tammikuun alussa ja nyt koulussa on jo 419 oppilasta. 

Alkuvuoden aikana alaluokkalaisille on saatu hankituksi englannin ja chewankielen oppikirjat ja nyt Nyaudzudzu Junior Primary School on alueen ainoita alakouluja, jossa jokaisella oppilaalla on oma koulukirja!

Myös koulun kasvimaa ja hedelmätarha on saatu alulle. Alue on nyt tukevasti aidattu, ettei vapaasti laiduntava karja tai villieläimet pääsisi tuhoamaan istutuksia. Seuraavaksi vuorossa on kasvipenkkien tekeminen ja kylvö- sekä istutuspuuhat.

Paljon on vuoden aikana saatu aikaan. Suurimpia haasteita juuri nyt on ruokahuollon rahoituksen jatkuvuuden turvaaminen! Tavoitteena on saada koulumme mukaan johonkin Malawissa toimivaan kouluruokaprojektiin, mutta siihen saakka keräämme varoja kouluruokailuun kampanjoimalla.

Lähtisitkö sinäkin mukaan Ruokakummiksi maksamalla kuukausittaisen 24 Euron maksun, jolla turvataan 11 koululaisen päivittäinen Likuni Phala -maissipuuroannos? 

Lisää tietoa yhdistyksen Facebook -sivuilta.

Ruokajonossa
Ensimmäinen ruokahetki
Uudet oppikirjat

Aurinkopaneelin ja vesipumpun testausta
Vesitorni ja vesisäiliö

Koulun vesipiste pidetään lukossa, kun sitä ei käytetä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti