perjantai 1. maaliskuuta 2019

KANSAINVÄLISEN NAISTENPÄIVÄN - TEMPAUS MUONAN NAISTEN VEDENSAANNIN HYVÄKSI


Vietämme Kansainvälistä Naistenpäivää perjantaina 8.3.2019.

Kansainväisen Naistenpäivän kunniaksi järjestämme varainkeräystempauksen porakaivon rakentamiseksi. Porakaivo palvelee koulun lisäksi myös Muonan kyläläisiä ja erityisesti kylän naisia ja lapsia, koska perinteisesti veden kanto on ollut ja on edelleenkin naisten ja lasten työtä.  

Tällä hetkellä koulun ympäristössä asuvilla Muonan kyläläisillä on kaksi kaivoa, joista kyläläiset kantavat vetensä.  Matkaa kaivoille on noin 700-800 metriä. Vesi on kannettava vastamäkeen, koska kaivot ovat alangolla. Aika ajoin vesi myös loppuu kummastakin kaivosta.


Kuvassa on kaivolle johtava tie. Seuraavassa videoklipissä Muonan kylän naiset ovat hakemassa vettä kaivostaan. Videossa oleva kaivo on noin 700-800 metrin päässä koulun tontilta, jonne uusi porakaivo tulee. Kun osallistut kampanjaamme, autat myös näitä videolla näkyviä naisia lapsineen saamaan puhtaampaa vettä lähempää lyhyemmän kantomatkan päästä. 
  
 https://www.youtube.com/watch?v=VTiq0WRcNx 

Kuten videosta näkyy, niin veden laatu nykyisissä avonaisissa kaivoissa ei ole paras mahdollinen. Kun porakaivo saadaan, niin oletettavasti se parantaa huomattavasti myös veden laatua nykyisestä.

Neljä vuotta sitten porakaivon arvioitu hinta oli 1000 euroa, jonka rahan saimmekin silloin lahjoituksena. Nyt kuitenkin on arvioitu, että porakaivon hinnaksi tulisi jopa 4500 euroa, koska koulun tontti on ylängöllä ja porausreikä on tehtävä aikaisemmin ajateltua syvemmälle. Hinnat tietysti ovat myös nousseet näiden neljän vuoden aikana.

Porakaivon rakentamisen valmistelutyöt ovat käynnistyneet. Majatalon (jossa Pauli ja Raija, jotka olivat omilla kustannuksillaan vapaaehtoistyössä Muonassa lokakuun 2018, majoittuivat) isäntä, John, joka on ammatiltaan lääkäri, mutta pitää sivutoimenaan majataloa vaimonsa Rosalynen kanssa Muonan Business Centerissä, on meitä ja koulun rakentamista auttaakseen selvittänyt, mistä ja millä hinnalla kaivon poraaja löytyisi.

Tuo porakaivon alustava hinta, noin 4500 euroa, on meidän tämänhetkisiin rahavaroihimme nähden kyllä tosi korkea. Tällä hetkellä meillä on rahaa kaivon rakentamista kasassa 1 000 euroa, mikä on tietysti toisaalta myös ihana asia, mutta vielä tarvitsemme  lisärahaa 3 000-3500 euroa. Tätä rahaa olemme nyt tällä Naistenpäivä-kampanjallmme kokoamassa. (Hallitus tietysti puheenjohtajansa Pirkon kanssa yrittää saada hintaa tingityksi vielä alaspäin.)  

Kuvassa oleva porakaivo on Muonan Business Centerissä oleva yleinen kaivo. Uudelle koululle on tältä kaivolta matkaa noin 6 kilometriä.
Tässä on vielä linkki Paulin ja Raijan ottamaan videoklippiin Muonan Fatimassa olevalta toiselta kaivolta. https://www.youtube.com/watch?v=Jo5x6tcNe1s   

Fatima on Muonan kylän yksi kyläkulma, joka on saanut nimensä siellä olevan Katolisen kirkon rakennuttaman ja yllä pitämän sairaalan mukaan. Kaivo muodostaa Malawissakin merkittävän "naisten keskuksen", kuten videolta näkyy.  

Sinänsä videon tilanne näyttää minusta tutulta - ja varmaankin monesta muustakin varttuneemmasta.  Isoäitini ja äitini elivät Suomessakin vielä aikaa, jolloin kyläläisillä oli yhteisiä lähteitä ja pyykkirantoja. Niinpä kylän naiset kokoontuivat kesäisin lähteille ja pyykkirannoille pyykinpesuun. Niissä oli myös pyykkipata, jossa pyykki keitettiin lipeällä. Pyykillä saattoi olla useampikin nainen lapsineen yhtä aikaa. Joku taas tuli muuten vain juttelemaan, kun ohi kulkiessaan näki, että savu nousi pyykkipadan alta. 

Pienestä lapsesta tuo mukana olo aikuisten kesäisissä pyykkipäivissä tuntui mukavalta, koska pyykkipäiväksi valittiin yleensä päivä, jolloin aurinko paistoi. Pyykki asetettiin kuivumaan leppäpuskiin ja puhtaalle ruohikolle ja niinpä pyykki oli kuivaa jo iltapäivällä. Muonassa tosin kiusaa liiallinen kuumuus ja kuivuus ja vehreyskin on ajoittain tosi vähissä, joten olosuhde siellä taitaa olla paljon haasteellisempi kuin minun lapsuusmaisemissani. 

Eikä äideillemme ja isoaäideillemme ole ollut vierasta myöskään se, että pyykit huuhdotaan talvella avannossa ja vedet kannetaan ihmisvoimin sekä eläimille että ihmisille. Tai kun pihakaivon vesi kevättalvella loppui, niin vettä haettiin saaveilla ja ämpäreillä kantaen tai kelkalla ja parhaassa tapauksessa hevosella vetäen lähteeltä tai avannosta. Kaiken tämän jälkeen - kun pyykinpesua, veden kantoa ja ajoa sekä eläinten juottamista oli lapsena katsellut ja siihen myös kykyjensä mukaan aina osallistunut -  tuntui ihmeelliseltä, kun puhdasta vettä sai pumpaamalla siirrettyä paikasta toiseen putkia pitkin ja kun eläimillä oli juomakupit aina edessään ja kun likavettä ei tarvinnut kantaa ämpärillä ulos, vaan se meni putkea pitkin. Vesiasiat kruunasi sitten ajallaan tietysti nämä nykyaikaiset vesijohdot ja suihkut.  

Helpomman ja puhtaamman veden saannin ilon ja työtaakan helpotuksen soisin myös näille lapsille ja heidän äideilleen ja isoäideilleen. Voi vain kuvitella, miten suuri työtaakka putoaisi pois, kun veden kantomatka helpottuisi ja veden laatu paransi. Senkin ajan ja voimavarat voisi käyttää muuhun.


Lapsi leikkimässä uuden koulun terassilla


Tässä kuvassa Muonan kylän lapsia on kokoontunut uuden koulun luokkaan. 

Huimaa ja hyvää on ollut Suomen kehitys.  Ja näin se varmasti kehitys kulkee myös Malawissa. 

Nyt meillä - jo käsipelillä tapahtuneen vedenkannon taaksemme jättäneinä - on monta hyvä syytä auttaa Malawin ja Muonan naisia ja lapsia saamaan vuorostaan helpommin puhdasta vettä. 

Kaivon rahoituksen kuntoon saattaminen on tärkeää myös siksi, että koulua ei voida aloittaa ennen kuin koulun vesihuolto on turvattu. Koulurakennus on jo valmiina, mutta kaivo puuttuu vielä. 

Veden tarpeen ja kaivon välttämättömyydestä kertoo myös oheinen kuva, jossa on kylän ohi virtaavan joen pohjaa. Kuten kuvasta näkyy joki on kuivunut ennen sadekautta rutikuivaksi. 
Tule mukaan kampanjaamme! Auta Muonan naisia ja lapsia saamaan puhdasta vettä lyhyemmän kantomatkan päästä. 

Voit lahjoittaa rahaa pienemmän tai suuremman summan. Tilinumero on FI38 5760 0320 1981 03.

Voit myös ryhtyä lipaskerääjäksi Kansainvälisenä Naistenpäivänä perjantaina 18.3.2019 tai muuna sinulle sopivana ajankohtana. Rahankeräyslupa on (Poliisihallitus, RA/2018/732 myönnetty 24.8.2018, voimassa 31.8.2019). Numeroituja lippaita voit pyytää puheenjohtaja Pirkko Carpenterilta, p. +358 40 937 4767 tai pirkko.carpenter@gmail.com . 

Jaa myös blogiamme ja facebook-sivua, jotta mahdollisimman moni, joka haluaa olla mukana auttamassa, löytäisi kampanjamme ja siuvumme.

Lahjoitusvarat menevät kokonaisuudessaan kaivon rakentamiseen, koska toimimme Suomessa täysin vapaaehtoisvoimin. Kenellekään ei makseta, palkkaa, palkkioita, päivärahoja eikä matka- tai majoitus- tai muitakan korvauksia. Myös vapaaehtoistyöntekijämme Muonassa ovat aina olleet omilla varoillaan, maksaneet itse matkansa ja myös ylläpitonsa Muonassa.

Alla olevasta linkistä voi tsekata tarkemmin Muonan sijainnin Malawissa. 
https://www.google.com/maps/place/Muona,+Malawi/@-16.4291445,35.1776179,834390m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x18d79db4f63f32cb:0x32b4bbe9a4bcd859!8m2!3d-16.4218848!4d35.1736231

Tässä on vielä katunäkymä Fatimasta, joka on Muonan yksi kyläkulma.1 kommentti:

  1. Kansainvälinen naistenpäivä on 8.3.2019 eli jo ensi perjantaina.

    VastaaPoista