keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Uutisia Malawista pitkästä aikaa!

12.4.2017


Todella pitkä tauko tuli blogin teksteihin. Hiljaisuuteen on montakin syytä, tässä niistä suurimmat.


Pyysimme arkkitehtiämme laskemaan kustannusarvion koulun ensimmäisen vaiheen rakennuksille, eli yhdelle koulurakennukselle, jossa olis kaksi luokkaa ja opettajien työtilat, opettajien asunnolle, keittiö- ruokailurakennukselle sekä yhdelle wc-kokonaisuudelle.


Arkkitehtimme antoi meille hieman ennen joulua ensimmäiset kustannusarviot koulun rakentamisesta. Ne oli laatinut valtion palveluksessa työskentelevä rakennusalan ammattilainen.  Hän kertoi meille, kuinka paljon paikalliset rakennusliikkeet pyytäisivät, jos joku niistä rakentaisi nuo rakennukset. Ja summat olivat karmeita. Hinnoista voisi päätellä, että rakennusliikkeet ostavat tarvikkeet paikallisilla hinnoilla, sekä palkkaavat työntekijät paikallisella palkkatasolla ja käärivät taskuunsa vähimmässä laskussa 80 – 90 prosentin voiton.


Pyysimme arkkitehtia laskettamaan uudestaan, hinnat suoraan tarvikkeiden kauppahinnoilla. Tämä sen vuoksi, että varsinainen rakennustyöhän on tarkoitus tehdä kylästä löytyvien rakennusalan ammattilaisten ja kyläläisten voimin. Palkattuna ulkopuolelta ei tarvita muita kuin valvojana toimiva rakennusmestari, joka hänkin löytyy kylän alueelta.
Nuo toisen kierroksen laskelmat saimme vasta viime viikon keskiviikkona. Niitä on nyt sulateltu muutama päivä.


Toisella kierroksella oli edelleen mukana ensimmäiset laskelmat toimittanut työntekijä, hän teki töitä kaksi kuukautta, saamatta aikaan yhtään mitään. Sen vuosi hänet lomautettiin noin kuukausi sitten -ilman kultaista kädenpuristusta - ja hänen tilalleen tuli nuori mies. Hänkin antoi lupauksen, jota ei pystynyt pitämään, hän lupasi laskelmat seuraavan viikon perjantaina, eli viikon kuluttua palaverista. Tuo viikko venyi neljäksi, vasta Pirkon puhelu arkkitehdille pani asiat rullaamaan.


Nuokin laskelmat tuottavat pettymyksen, kerätyt varat eivät riitä töiden aloittamiseen.  Seuraavassa taulukossa on laskelmien loppusummat  (EUR on 1,03 USD ).
CLASSROOM BLOCK - TIMBER ROOF
Luokkahuone, puiset kattotuolit
KITCHEN & DINING HALL
Keittiö / ruokailutila
STAFF HOUSE - TIMBER ROOF
Opettajain asunto, puiset kattotuolit
ABLUTION BLOCK MALE & FEMALE STUDENT
Oppilaiden wc-tilat

$36,285.64
$48,665.56
$31,855.02
$16,590.48

Mutta Pirkko ei ole heittämässä pyyhettä kehään, päinvastoin.


Tunnemme suomalaisen, Porvoossa asuvat naisen, joka sai oman koulunsa täällä Malawissa, lähellä Nsanjen kaupunkia, valmiiksi viime lokakuussa. Hän on rakennuttanut kaksi luokkaa sisältävän koulurakennuksen ja parhaillaan on työn alla opettajien paritalo.


Tämä nainen, Anja Luoma, on luvannut omat ‘piirustuksensa’ meidän käyttöömme. Niiden perusteella rakennettaessa jouduttaisiin luopumaan koulun kattorakenteesta, jonka tarkoitus oli pudottaa sisätilojen lämpötilaa 10 – 15 astetta. Samoin opettajien asuntojen tasoa jouduttaisiin laskemaan. Noissa piirustuksissa on vain yksi mutta; niitä ei ole paperilla eikä tietokoneilla, ne ovat kahden rakentajan korvien välissä…. Eli miehet on saatava työmaalle, muuten homma ei edisty J


Tarkoituksena olis rakentaa koulun ensimmäinen vaihe mahdollisimman edullisesti, tavoitteena saada kahden luokkahuoneen koulurakennus ja yksi opettajien asunto tehtyä.  Pääsiäisen aikana ja seuraavassa kokouksessa on päätettävä, miten homma jatkuu. Anjalla on vielä muutaman laskun vaje, sen jälkeen hän pystyy kertomaan, kuinka edullisesti hän on koulun rakentanut.


Malawin toimintaryhmän, trustin, rekisteröinnissä tuli vielä pieni vastoinkäyminen viime metreillä: sanaa Malawi ei voi käyttää nimissä, se on lailla suojattu vain presidentin ja hallituksen luvalla ja erityispainavista syistä. Eli trustin nimeen muutettiin sana Muona ( Muona Children And Youth Support), hakupaperit uudestaan tulosteeksi ja asianajaja viemään niitä oikeaan osoitteeseen.


Minun olemisesta on kuulemma jotkut kyselleet. Asun omakotitalossa, melko tilavassa, vuokraa maksan… hyvin vähän. Talo on tiilimuurin ympäröimä, kalterit kaikissa ikkunoissa ja ovissa, kuten suurimmassa osassa kaupunkitaloja. Rikollisuus on täällä vielä niin rajua, että tuollaiset suojatoimet ovat tarpeen. Koirat hoitavat vartioinnin yöllä, joissakin taloissa kiertää tai on oma yövartija.


Viimeiset kuukaudet ovat olleet todella rasittavia, mikään ei rasita enemmän kuin odottaminen, paitsi tyhjät lupaukset, joita on valitettavasti tullut aivan liikaa. Yhtä asiaa ei varmaan kukaan teistä pysty kuvittelemaan, eli sitä, miltä tuntuu mennä tuonne Muonan kylään selittämään, miksi ei mitään ole tapahtunut.  Ihmiset ovat siellä niin innostuneita, että sinne meneminen ilman konkreettista asiaa on ainakin mulle mahdotonta. Viimeisestä käynnistä Muonassa on kohta kolme kuukautta.

Toivon, että Pirkon innostus ja peräänantamattomuus auttaa teitä kaikkia tekemään töitä koulun rakentamisen hyväksi.
Rauhallista Pääsiäisen aikaa sinne Suomeen. Täällä alkaa sadekausi hiljalleen päättyä, ukkoskuuroja tulee vielä pari kertaa viikossa. Sää vastaa suunnilleen hyvää, oikeastaan helteistä suomalaista kesää, kello on 18, ulkona +28, aurinko laskee juuri, yöllä noin 15 – 18 astetta. Ja turhaa on pelätä malariahyttysiä, ohvi puree niihin erinomaisesti.

Terveisin,

Martti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti