torstai 1. joulukuuta 2016

Kotimatka onnistui - ja oli loppujen lopuksi hauska ūüėä

Tässä aluksi lentolippusotkujen ensimmäinen näytös.
19.10.2016
Paluulentoni varauksesta tuli melkoinen sirkus. Alunperin minun piti tulla reitti√§ Lilongve-Addis Ababa-Tukholma-Helsinki. Jo pari kuukautta sitten sain tiedon muutoksesta: Addis Ababa-Delhi-Helsinki. Viime viikon keskiviikkona tuli uusi muutos: Lilongwe-Blantyre-Addis Ababa-Delhi-Helsinki. Onneksi luin tuon muutoksen kunnolla: Delhiss√§ koneiden vaihtoon aikaa 10 minuuttia. Kysyin Finnairilta: ei tule onnistumaan, yhteys Travellinkiin, ohjattiin Etiophian Aarlinesin toimistoon, siell√§ sanottiin, ett√§ ehei, Travellinkin pit√§√§ muutos hoitaa, yhteys taas Travellinkiin, p√§iv√§n odotus, tuli viesti, ett√§ EAL tarjoaa vain rahoja takaisin v√§lilt√§ Lilongwe-Delhi….siis ainoa maasta ulos lent√§v√§ yhti√∂ tarjoaa vain rahoja takaisin....viime maanantaina uudelleen EALn toimistoon, n√§ytin tulosteen ensimm√§isest√§ muutoksesta, v√§ittiv√§t ett√§ se on Trawellinkin tekem√§, puhelin kuumana jonnekin, selvisi ett√§ syyn√§ ensimm√§iseen muutokseen onkin ollut lennon peruutus v√§lill√§ Addis Ababa-Tukholma, toinen muutos oli jonkun huolimattomuutta, ei ollut tarkistanut koneen vaihtoa, joustin omasta aikataulustani, muutetaan lentoni seuraavalle p√§iv√§lle, alkuper√§iselle reitille, juuri kun virkailija on painamassa enteri√§ vahvistaakseen uudet lennot, sammuu toimistosta s√§hk√∂t….. virkailija lupasi soittaa…kaksi p√§iv√§√§ kulunut, check my trip n√§ytt√§√§ jo lennot Blantyre-Addis Ababa ja Tukholma-Helsinki, mutta joudun vissiin juoksemaan ja uimaan v√§lin Addis Ababa-Tukholma….tiistaina taas toimistolle, jos tuo matka ei ilmesty.

-----------

Otin yhteytt√§ Travellinkiin, tuli varmistusviesti, jossa nyt n√§kyy koko matka. Viikon p√§√§st√§ tietenkin tulee viesti, ett√§ Westmannayerj√∂kulilla on purkautunut tulivuori…. Tai Hekla ūüėĄ
--------
Sitten siirrytään lähtöpäivään, jolloin lippusotku vasta alkaa vaikuttaa.
29.11.

Eihän sitä talosta lähdetä kuin torpasta, ehei, paluumatka alkoi mennä jostain syystä todella poskelleen heti ensimmäisestä hetkestä alkaen.

Olin saanut Travellinkiltä vahvistuksen, että lennon pitäis olla kunnossa, mutta viestissä ei kerrottu, missä kunnossa. Lentokentän virkailija ei löytänyt matkaani tietokoneelta, sieltä löytyi vain alkuperäinen, kolme kuukautta vanha matka, edestakaisen matkani varaus. Olin saanut edellisenä iltana Etiophian Airlinesilta viestin, jossa kehotettiin tulemaan ajoissa Addis Ababan kentälle, koska matkani siltä Tukholman kautta Helsinkiin alkaisi kello 1:10 aamuyöllä.
Luottaen siihen, ett√§ ainakin tuolta asti lennot olis kunnossa, pyrin p√§√§sem√§√§n Addis Ababaan. Minut ohjattiin kirjautumistiskilt√§ lipunmyyntiin, siell√§k√§√§n ei l√∂ydetty lippua, vaikka mulla oli n√§ytt√§√§ varausnumerot ja vahvistukset. Tultiin lopputulokseen, ett√§ jos haluan p√§√§st√§ Addis Ababaan, minun t√§ytyy ostaa sinne lippu. Eli maksaa toiseen kertaan jo maksamani matka. Eih√§n siin√§ muu auttanut. Eik√§ lipunmyynnin kortinlukija tietenk√§√§n toiminut, eiku ulos hakemaan automaatista k√§teist√§, kolmesta automaatista onneksi yksi toimi, nostin myyj√§n ilmoittamaa maksua 175000 K varten 200 000 K.  Takaisin sis√§√§n maksamaan, 132000…. siis ei 175000!
Tullimiehet ihmetteli paksua rahanippua, piti selittää virkailijan töppäys. Loppujen lopuksi istuin koneessa.

Addis Ababassa odottelua riitti, olin siell√§ kello 8 illalla, jatkolento l√§hti 01:10, mulla oli k√§dess√§ boarding pass, joka mulle Blantyressa annettiin jatkolentoa varten. Olin jo k√§velem√§ss√§ putkea pitkin koneeseen, kun virkailija huusi per√§√§ni, kysyen, miss√§ on elektroninen lippuni…sin√§ns√§ hassu kysymys, kun h√§nenh√§n se olis pit√§nyt l√∂yt√§√§ koneelta, kun eih√§n tuollaisia lippuja kannella kourassa…..mutta eih√§n silt√§ mit√§√§n lippua l√∂ytynyt. Alkoi 15 minuutin show, olin viimeisen√§ koneeseen p√§√§sy√§ odottamassa ja kone odotti minua. Kaksi ihmist√§ etsi lippua, kolmas l√§hti kysym√§√§n pomolta, mit√§ tehd√§√§n, yhdelle joutilaalle kerroin koko lippurumban, eik√§ h√§nk√§√§n osannut muuta kuin p√§√§t√§√§n py√∂ritell√§. Minua tilanne jo nauratti, kun ei muutakaan voinut.

Loppujen lopuksi päädyttiin ratkaisuun, joka ei Euroopassa onnistuisi. Lupasin maksaa tämänkin matkan ja minut päästettiin koneeseen, mutta passini jäi ohjaamohenkilökunnalle vakuudeksi, että varmasti maksaisin.
Yhdeksän tunnin ja Wieniin tehdyn välilaskun jälkeen oltiin Tukholmassa.

Noin tunnin odottelun jälkeen, tullimiesten ihmetellessä, Etiopia Airlinesin edustaja tuli minun passini kanssa, pääsin tullista läpi ja varsinainen sotkun selvittely alkoi. Ja heti alussa tuli selville, että Xavier oli todellinen asiantuntija.

Yli viiden tunnin, noin viidenkymmenen puhelun Ruotsin, Malawin, Etiopian  ja Suomen v√§lill√§ alkoi sotkun syyt ja seuraukset olla selvill√§.

Varsinainen sotkun syyllinen istuu Etiophian Airlinesin toimistossa Blantyressa, hänellä ei loppujen lopuksi ollut oikeuksia muuttaa lippuja, vaa
n muutos olis pitänyt tehdä Travellinkin toimesta. Lopputulos oli, että ostin koko paluumatkan osalle uuden lipun ja Travellink hoitaa rahojen perimisen ja palauttaa mulle rahat. Toinen syy koko matkan lipun ostoon oli se, että se oli edullisempi kuin ostaa vain lippu Tukholmasta Helsinkiin.

Tuli my√∂s selville, ett√§ Blantyren lentokent√§n virkailija yritti saada itselleen pienen palkanlis√§n. Kortinlukijan toimimattomuudesta seurasi, ett√§ en saanut kuittia, sama tilanne, kun h√§nen olisi pit√§nyt tulostaa mulle kuitti…tulostin ei toiminut. Mutta tietokone toimi.

Tukholmassa tehdyn selvityksen ohessa k√§vi selville, ett√§ h√§n ei ollut kirjannut minun maksamaani summaa, 170 USD,  Etiophian Airlinesin j√§rjestelm√§√§n, kehtasi jo v√§itt√§√§, ett√§ edes tietokone ei ollut toiminut. H√§n olisi saanut rahat taskuunsa, jos Addis Ababan kent√§ll√§ olisi onnistuttu l√∂yt√§m√§√§n minun liput j√§rjestelm√§st√§. Ovelaa toimintaa.

Terveisin
Martti

1 kommentti:

  1. Osta aineettomat, eettiset, toisenlaiset lahjat t√§√§lt√§, tue koulun rakentamista - ole mukana hyv√§n tekemisess√§. Lahjoitus menee perille kokonaosuudessaan. Ns. hallintokuluja ei ole. Martti on vapaaehtoity√∂ss√§ t√§ysin omilla kustannuksillaan!ūüĆć

    VastaaPoista