perjantai 15. tammikuuta 2016

Rakennuspiirrustusten 1. versio saatiin lahjoituksena + ajankohtaista + tulevaa toimintaa


Koulurakennuksen piirustukset


Eilinen 14. 1.2015 oli yksi ilonpäivä yhdistyksellemme.

Burkina Fasosta kotoisin oleva kansainvälisesti arvostettu arkkitehti Francis Kéré lahjoitti Burkina Fasoa varten tekemänsä piirustukset yhdistyksellemme koulun rakentamista varten. Nyt sitten meidän tarvitsee (vain) jatkotyöstää piirustukset Malawin maapohjaan, tontille ja rakennusmateriaaleihin sopivaksi. Tämä työ tehdään Malawissa ja yhteyshenkilömme siellä ovat aloittaneet insinöörin/arkkitehdin hommaamisen.

Francis Kérén erikoisuus ja idea näissä piirustuksissa on sisäilman sääntelyssä ja paikallisen materiaalin ja työvoiman käytössä. Kattorakenteen avulla sisäilmaa voidaan luonnonvoimaisesti pitää noin 10 astetta alhaisempana kuin ulkoilma. Tämä on tärkeää alueella, jossa ulkoilma voi olla jopa 40 plusastetta ja koneellista ilmanvaihtoa ei ainakaan toistaiseksi esim. meillä tule olemaan. Ja vaikka koneellinen ilmanvaihto olisikin, niin rakenne itsessään jo toimii paremman sisäilman puolesta. 

Tässä on linkki videoon, jossa on mahdollisuus kuulla ja nähdä enemmän tästä koulurakentamisen ideasta, jota nyt siis havittelemme. Kiinnostava persoona ja arkkitehti on tämä ihminen.

https://www.ted.com/talks/diebedo_francis_kere_how_to_build_with_clay_and_community

Tässä on myös arkkitehti Francis Kérén tekemä havannekuva julkisivuista ja päädyistä.


Olimme kyllä tosi iloisesti yllättyneitä ja kiitollisia tästä Francis Kérén teosta. Mitenkäs "löysimme" hänet? Kajaanilainen jäsenemme ja aktiivimme Päivi oli selaillut www-sivustoja ja huomannut Francis Kèrén hommat (kattorakenteen erikoiuus ja paikallisten materiaalien ja työvoiman käyttö, ihmisten auttaminen) siellä ja lähettänyt linkin Pirkolle ajatellen meidän kouluprojektia.  Pirkko oli lähettänyt Kérélle viestin, mutta siihen ei kuulunut vastausta. Tällä viikolla teimme Pirkon kanssa kimpassa täällä Oulussa näitä Malawi-hommia ja tulimme siihen tulokseen, että nyt ei enää odotella vaan soitetaan suoraan.

Keskiviikkona Pirkko soitti sitten Kérélle ja kuuli sihteeriltä, että hän on Harwardin yliopistossa luentomatkalla ja hänelle voisi lähettää s-postia. Niinpä lähetimme postin keskiviikkona (ja mietimme, että kehtaammeko pyytää piirustuksia, ja lopulta kehtasimme ja pyysimme) ja torstaina puolilta päivin saimme sitten vastauksen: viestin ja piirustukset. Viestissä Kéré pahoitteli, että ei ole vastannut aiempaan viestiin (hän siis muisti Pirkon aiemman viestin), mutta nyt hän sitten lähettää piirustukset. Lisäksi hän  tosi kovasti ja kannustavasti kiitteli meitä, kun olemme tällaiseen ryhtyneet. Lisäksi hän neuvoi piirustusten jatkotyöstämistä paikalliseen maaperään ja materiaaliin sopivaksi. Kéré siis halusi auttaa meitä.  Tässä vielä linkki näihin Kérén muihin ansioihin. http://www.kere-architecture.com/publication/

Meidän yhdistyksen tavoitteena on 8 luokkahuoneen, 8 opettajan asunnon, keittiön ja puuseiden rakentaminen. Koulu on niin syrjäisellä alueella, että sinne ei saada opettajia, jos ei ole asuntoa. Kun piirustukset täsmentyvät, ne kustannuslasketaan. Tämän jälkeen tehdään rakentamisen toiminta- ja taloussuunnitelma, joka ositetaan sitten pienempiin osaprojekteihin toteutusta varten. Tavoitteena on, että kokonaissuunnitelma olisi valmis jo tänä keväänä ja rakentaminen alkaisi syksyllä. Saa nähdä etenevätkö asiat näin nopeasti.

Tonttiasiat


Tonttiasia etenee ja pian saadaan rajapyykit paikoilleen. Lisäksi tontille aloitetaan puiden istutus, koska sadekausi on sillä mallilla, että puiden istuttaminen on tuloksekasta. Lisäksi tontin käyttö eri toimintoja varten pitää tsekata. Samoin pitää hahmottaa, että miten rakennukset ym. toiminnot sijoittuvat tontille (meikeläistä asemakaavajärjestelyähän siellä ei ole). Tämän jälkeen on tehtävä hiukan maansiirtotöitä, jotta rakennuksille saadaan perustukset.

Tulevasta toiminnasta


Ajatuksena on jatkaa entisenlaista varojen keräämistä, mutta löytää myös uutta. Eli myyjäistoiminta jatkuu edelleen, joten käsitöitä yms. tarvitaan edelleen, samoin arpajaisvoittoja. Kirppis pyörii edelleen Kajaanissa, jonne voi edelleen toimittaa kirppistavaraa. Sitten pitää löytää myös uusia rahoituskanavia. Ajatuksena on, että kun kustannuslaskenta on tehty, niin rakennusprojektimme jaetaan osaprojekteihin ja tsekataan yritykset, jotka voisivat tukea Malawin lasten koulunkäyntiä. Lisäksi ajatuksena on kokeilla joukkorahoitusta Mesenaati.me - sivustolla. Eli toiveena on, että itse kukin jatkaisimme työtämme tahoillamme ja yrittäisimme saada mukaan vielä uusia toimijoita. Tarvitsemme asiantuntemusta joka lähtöön: esim. rakennusala ja tietoteknologia, talous- ja yritysmaailma, samoin ihmisiä, joilla on verkostoja yritysmaailmaan, Lionseihin, Rotareihin yms. organisaatioihin, jotka voisivat myös tulla mukaan. Ottakaa yhteyttä puheenjohtajaamme Pirkko Carpenteriin p. +358 40 9374767. Sittenhän tämä projekti tarjoaa myös erilaisille ammattilaisille oivia hyvän tekemisen elämysmatkoja Malawiin, kun rakennusprojekti lähtee käyntiin.... omalla kustannuksella tietysti.

Konkreettisesti vielä:
Kevät- ja kesäajan käsityö- ja askartelutalkoot su 21.2. klo 11.30-17.00 Helenalla Oulussa. Miettikää, mitkä voisivat olla "myyntihittejä" eli ideoikaa ja/tai tehkää mallikappaleita ko. sessioon, niin voimme ideoida, vaihtaa ideoita ja tehdä lisää tuotteita ja kehitellä ideoita talkoissa.

Vuosikokous on 17.4. klo 13.00 Helenalla Oulussa

Laittakaa nämä ajat jo allakkaanne.

Mukavaa tammikuun jatkoa ja uutta vuotta hyvissä merkeissä!

Helena s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti