sunnuntai 29. syyskuuta 2019

Muonan kyläläiset odottavat kiittollisina ja innoissaan uutta kouluaTässä postauksessa on linkki videoon Muonasta, jonka Helplines ry on tehnyt Luolamies-esityksen jälkeen pidettävään Jone Nikulan luotsaamaan keskustelutilaisuututeen. 


Kuten videosta näkyy, kyläläiset ovat erittäin onnellisia koulusta, jonka olemme Muonaan rakentaneet ja odottavat innolla sen alkamista. Ja on todella tärkeää, että kouluprojekti jatkuu myös Malawin lasten ja nuorten avuksi ry:n osalta ja saadaan lisää luokkahuoneita, saniteettitiloja, vessoja, terveydehuoltoa jne. 

Nyt vauhtia voidaan varmaan saada lisää myös sen vuoksi, että olemme saaneet uusia aktiivisia toimijoita Muonan päähän. John Alimoni on yksi heistä. Hän on matkakodin, jossa Raija ja Pauli majoittuivat viime syksynä vapaaehtoistyöreissullaan, pitäjä. Hän on ollut aktiivinen toiminja kouluhankkeessamme Muonassa viime syksytä alkaen. Videolta tulee esille myös, että uusi koulu lyhentää mm. lasten vaarallisia ja pitkiä koulumatkoja, jotka lapset päivittäin joutuvat kävelemään päästäkseen kouluun. Varsinkin sadekausina koulumatkat ovat erittäin vaarallisia pienillä lapsille tulvavaaran vuoksi - tänäkin vuonna pieni lapsi menehtyi koulumatkallaan tulvaveden vuoksi.

Täytyy myös pitää peukkuja, että Helplines ry pääsee hyvään vauhtiin toiminnassaan ja voidaan edetä esim. 2-luokkahuonetta vuosi, joka oli haaveemme aikojen alussa. 

Sekin haaveeni taitaa toteutua, että koulun ensimmäisiksi opettajiksi saataisiin ihan perinteisiä - myönteisessä ja sanan parhaassa merkityksessä - "kansankynttilöitä" (niin kuin Suomessakin aikoinaan). Opettajia, jotka ovat innostuneita tukemaan lasten lisäksi koko kyläyhteisöä ja viemään "sivistysaatetta" monin tavoin eteen päin. Johnin, joka on ammatiltaan lääkäri, vaimo Roselyne, on opettaja ja toiveita on, että hänet siirrettäisiin Muonan kouluun opettajaksi. Roselyne on jo auttanut yhdistystämme koulun siirrossa Malawin valtiolle ja käynyt neuvottelut kouluviranomaisten kanssa. Ymmärtääkseni molemmat ovat ns. paluumuuttajia ja heillä on halua kehittää ihan pyyteettömästi kyläyhteisöään.

Vielä noista paikan nimistä. Muona on ikään kuin meikeläistä kuntaa vastaava alue, joka sitten jakaantuu pienempiin kyliin, joista yhteen, Alumendaan, tämä meidän koulukokonaisuus, jota olemme Muonan kouluksi kutsuneet, rakennetaan..

Tässä linkki vielä videoon.

https://www.facebook.com/helplinesrysuomi/videos/2450704005046850/UzpfSTE1NDE4MzMyNjM6MTAyMTQ2MTA1MzQzMjczNDc/

Tässä vielä kuvia Muonasta Raijan ja Paulin kuvaamana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti