tiistai 19. joulukuuta 2017

18.12.
Long time you see.  Paljon on ehtinyt Muonassa tapahtua. Koulurakennus on alkanut muotoutua, varastorakennus on täynnä tarvikkeita.

Malawissa on sadekausi aluillaa. Sadat miljoonat kuokaniskut, miljoonat kylvetyt siemenet ja sadekauden alku antavat muutaman kuukauden päästä ruokaa suurelle osalle malawilaisista. Muutamat ehtivät kylvämään maissia liian aikaisin, sadekausi ei ensimmäisten sateiden jälkeen jatkunutkaan ja aurinko kuivatti istutukset. He joutuivat kylvämään uudestaan. Toisaalta kuului uutisia, että rankkasateen seurauksena joki tulvi ennätyskorkealle ja vei jokivarteen istutetut tupakat mennessään. Tupakka on Malawissa tärkeä vientituote. Myös kymmeniä ihmisiä vaatineet sademyrskyt ovat tehneet tuhoa, pääkaupungissakin yli 1000 ihmistä menetti kotinsa viime sunnuntaina, sade huuhteli talot jokeen.

Maissin kasvattaminen ei käsipelillä ole yksinkertaista touhua. Maahan tehdään kuokan avulla noin kolme-neljäkymmentä senttiä korkeita penkkejä. Maissin jyvistä lajitellaan siemeneksi kelpaavat käsipelillä, yksitellen. Siemeniä voi liottaa vedessä pari päivää, jolloin kasvu lähtee nopeammin käyntiin. Maissi kyletään noi 35-40 sentin välein multapenkin harjalle.

Kun maissi on noin viisitoista senttiä korkeaa, kylvetään sille apulantaa. Sen jälkeen käydään kaikki penkit läpi, taas kuokkimalla, ja poistetaan kaikki ylimääräiset rikkaruohot. Kun maissi on noin puolimetristä, sille annetaan taas apulantaa, tällä kertaa ureaa, joka saa kasvun kiihtymään. Ja taas käydään kaikki penkit läpi kuokkimalla ja poistetaan rikkaruohot. Yleensä kaksi kertaa riittää rikkaruohojen poistoon, koska maissi on jo nin pitkää, että sen varjossa ei rikkaruoho kasva.

Koko kasvukauden ajan viljelijät joutuvat olemaan varpaisillaan tuholaisten suhteen. Tämän päivän utisissa kerottiin, että noin 36 000 hehtaarilla on tuholainen nimeltä armeijamato syönyt kaiken. Viime satokaudella ne söivät sadon kaksi kertaa joillakin alueilla. Eikä myrkyistä tunnu olevan apua tuota tuholaista vastaan. Suurin uhka kuitenkin on se, että sadekausi ei tulekaan.

Maapähkinä, sweet potato eli bataatti, erilaiset pavut, kassawa, kaikki ovat tärkeitä viljelykasveja. Myös tomaatteja ja erilaisia vihanneksia kasvatetaan paljon.

Ensimmäiset mangot ovat alkaneet kypsyä, samoin papaija ja ananas kypsyvät syötäviksi. NAM.. !

1 kommentti:

  1. Kyllä se vaikuttaa tosiaankin töisevältä ja raskaalta tuo viljely käsipelillä! Kiitos Martti blogista!

    VastaaPoista